Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 18.10.2014.
08:49
D. Pašić - Vesti A

Vrbovali im dete za islam

Samo pukim slučajem i velikom srećom, srpska porodica iz naselja Haid u Lincu sprečila je da njihova 12-godišnja ćerka, S. M. (ime i prezime poznato redakciji) pređe u islamsku veru. Ona se već nekoliko godina družila sa devojčicom iz komšiluka S. J. čija porodica je poreklom iz okoline Bihaća.

Opomena: Zemljaci treba dobro da vode računa o svojoj deci
 

- U poslednjem trenutku nam je ćerka priznala da je trebalo da pređe u islamsku veru, jer je porodica devojčice sa kojom se družila već bila organizovala ceremoniju u džamiji, valjda u Traunu. Noć uoči toga moja žena je slučajno pogledala u ćerkin telefon i pronašla bezbroj slika naoružanih vehabija. Ćerka je potom priznala šta se sprema. Ona je inače po prirodi mirna i povučena, mada nam je u poslednje vreme bilo čudno njeno ponašanje. Često je telefonom razgovarala sa tom drugaricom. Na sreću, u poslednjem trenutku smo sprečili najgore - govori za naš list D. M. otac devojčice.

Pokušaj i u Traunu

Ovo nije jedini slučaj vrbovanja naše dece u Lincu da promene veru. Naš zemljak iz Haida ispričao nam je za još jedan slučaj, koji se desio u Traunu:


- Čečeni su pokušali da sina od mog prijatelja prevedu u islamsku veru. Na sreću, kao i mi, i oni su na vreme otkrili šta se sprema. Kada je moj prijatelj pozvao porodicu koja je spremala podmukao čin, oni su odgovorili da je sve na dobrovoljnoj bazi. Kada ih je pitao kako bi oni reagovali kada bi on pokušao nešto slično da uradi sa njihovim detetom, oni su mu otvoreno rekli da bi digli crkvu i sveštenika eksplozivom u vazduh - kaže D. M.

Lukava zamka

Dugo je njegovo dete, kako ističe, bilo pripremano za ovaj čin:


- Smišljeno su je uvukli u ovu priču tako da je vremenom postala na neki način zavisna od te drugarice. Stalno su joj govorili o islamskoj veri, o njenim prednostima u odnosu na pravoslavlje i hrišćanstvo, o životu na bogatoj nozi, pri čemu su joj pokazivali velike svote novca i ko zna šta još. Očigledno da su bili na pragu da je u potpunosti ubede u to. Naizgled sve je na dobrovoljnoj bazi, međutim deca uzrasta moje ćerke su lakomislena. Tako ju je i uoči dana kada je trebalo da ide u džamiju i promeni veru drugarica nagovorila da nam kaže kako tada imaju zajednički izlet i da će se vratiti kući po podne oko 17 sati.

Policija nemoćna

Naša familija je o ovom slučaju obavestila i policiju, koja nema zakonskih mogućnosti da reaguje:

Jedna od poruka koju je S. M. dobila od drugarice

- Postoji posebno odeljenje inspektora koji se bave ovim slučajevima. Znaju oni dobro o čemu se radi, ali nemaju nikakav čvrst dokaz da bi mogli da preduzmu neke određene mere. Obećali su nam da će pratiti šta se dešava i rekli nam da ako bilo šta primetimo, odnosno ako naše dete bude izloženo nekoj neprijatnosti od te porodice, da ih odmah obavestimo. Oni su im skrenuli pažnju, tako da je ćerka nesmetano nastavila da pohađa školu - kazao nam je D. M.


Ovaj slučaj, prema rečima naše porodice, mora da bude velika opomena našoj deci i roditeljima, jer se radi o veoma opasnim vremenima:


- Poznajemo tu porodicu, čak je moja supruga nekoliko puta bila kod njih u poseti. Poštovali smo njihovu veru, međutim ni na kraj pameti nam nije bilo da se nešto slično može dogoditi. Ovo je pre svega opomena za naše zemljake da dobro vode računa o svojoj deci - poručuje D. M.
 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online