Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 29.09.2014.
02:22
Vesti A

Prerani kraj zavedenog tinejdžera

Posle smrti 18-godišnjeg Abdula Numana Hajdera koji je ubijen u policijskoj akciji u utorak uveče, čuvari reda u Viktoriji primili su više prijava o napadima na muslimanke u Melburnu. Policija i predstavnici muslimanske zajednice u Melburnu apelovali su na smirivanje strasti, razumevanje i dijalog.

Vlasti apelovali na smirivanje strasti, ali tenzije su sve veće (Foto: Ilustracija)
 

U petak je sahranjen Numan Hajder, koji će kako piše "Herald san" u široj zajednici ostati zapamćen kao tinejdžer-terorista, zavedeni mladić koji je pokušao da izvrši stravičan zločin ubistvom dvojice policajaca.


Međutim, razloge za prerani završetak njegovog života zaboravile su stotine ožalošćenih iz avganistanske zajednice, koji su ispunili džamiju na jugoistoku Melburna. Dolazili su i mladi da se oproste od svog drugara i pruže podršku roditeljima.

Al Furkan pod lupom

Ubijeni Numan Hajder pohađao je verske časove u Islamskom centru Al Furkan u Springvejlu, koji su pre dve godine pretresale antiterorističke jedinice. Policija je potvrdila da se istraga bavi centrom i onim što se tamo predavalo.
- Sa sigurnošću mogu da potvrdim da je Al Furkan jedan od predmeta naše istrage. Proverićemo njihovu knjižaru, šta se tamo događa, kao i ljude koji su povezani sa centrom - rekao je načelnik kriminalističke službe.
Postoje informacije da se Hajder nedavno udaljio od Islamskog centra Al Furkan.

Hajder je sahranjen prema muslimanskim običajima, a na zahtev porodice sahrana je bila zatvorena za javnost. Dok su odvozili Hajderevo telo iz džamije u Davtonu, za njim je ostala uplakana majka. Od tuge i bola ona se u jednom trenutku srušila na zemlju, ali okupljeni nisu mogli ništa da joj kažu zbog gubitka sina u tako tragičnim okolnostima.


Sahrana je obavljena pod jakim policijskim obezbeđenjem, a nije bilo zabeleženih incidenata. U džamiji je, kako su novinarima rekli prijatelji porodice, imam Halid, poreklom iz Avganistana, pozvao na jedinstvo u zajednici.


- Rekao je da je ovo naša zajednica, da moramo da ostanemo zajedno i da smo svi zajedno Australijanci. Moramo da zajednicu zadržimo na okupu - ispričao je neimenovan sagovornik "Herald sana".


Neposredno pred sahranu Hajdera, komesar policije u Viktoriji Ken Lej i nacionalni predsednik Veća imama šeik Abdul Azim, pozvali su javnost na strpljenje, mir i razumevanje. Međutim, komesar Lej je objavio je, da je nakon smrti ovog tinejdžera, zabeležen veći broj primera rasno motivisanih napada na muslimanke. Policija je najavila akcije protiv svih koji pokušavaju da izazivaju rasnu i versku netrpeljivost.


U međuvremenu, policija je nastavila sa istragom incidenta ispred stanice u Endevor Hilsu, kada je ubijen Hajder. Načelnik kriminalističke službe Grajem Ešton je izjavio da postoji i teorija da je reč o pokušaju napada iz zasede ili pokušaju da se policajci namame da dođu u restoran brze hrane, gde bi bili napadnuti.


Glavni cilj istrage, pojasnio je Ešton, sada je usmeren na utvrđivanje činjenica o onome šta se dogodilo neposredno pred pucnjavu ispred stanice u Endevor hilsu, na jugoistoku Melburna.

Šeik Azim: Policajci naši čuvari

Šeik Azim je podsetio da je muslimanskoj zajednici najveća opasnost preti od radikalnih propovednika koji se oglašavaju preko interneta zbog čega roditelja treba da zaštite svoju decu.
- Muslimani su mirni ljudi, prijateljski raspoloženi, nemojte da se ustručavate da poslujete sa njima, razgovarajte sa njima - poručio je Abdul Azim.
On je pozvao članove muslimanske zajednice da svaki primer vređanja ili nasilja nad njima prijave policiji, a širu zajednicu na toleranciju.
- Moramo da znamo, da smo na kraju svi Australijanci, mi smo ovde jedna porodica koja treba da pazi jedna na druge. Policajci nisu naši neprijatelji, oni su naši čuvari, molim vas zapamtite da je u policiji moj sin, tvoj sin, moja kćerka i tvoja kćerka, moj rođak i tvoj rođak. Njihov zadatak je da čuvaju sve Australijance, zato moramo da sarađujemo sa njima - rekao na konferenciji za štampu šeik Azim.


- U utorak, neposredno pre incidenta, u društvu preminulog tinejdžera bilo je više mladića. Kao što je jasno rekao komesar policije, ovo ne treba da bude eksploatisano ili prošireno na sugestije da je postojala zavera da se policajci u zasedi sačekaju kod restorana brze hrane. U ovom trenutku to sigurno nije naša glavna teorija - rekao je predstavnik policije.


Međutim, kako je istraga još u toku, istakao je Ešton, policija ne želi da odbaci i tu mogućnost.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online