Ponedeljak 13. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Petak 26.09.2014.
08:45
O. Ikodinović - Vesti A

Obama prepisao Orvela

Posle govora Baraka Obame, na 69. generalnoj skupštini UN u Njujorku, ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov izrazio je čuđenje što je američki predsednik nazvao Rusiju drugom najvećom pretnjom u svetu. Najveća opasnost, po lideru SAD, jeste epidemija ebole, zatim "ruska agresija" u Evropi, a tek potom dolaze sukobi u Iraku i Siriji.

Došao da napadne: Barak Obama u UN


- Epidemija ebole vrši pritisak na zdravstveni sistem u zapadnoj Africi i preti da se proširi preko granica. Ruska agresija u Evropi priseća na dane kada su velike zemlje ugnjetavale male, sledeći svoje teritorijalne ambicije. Brutalnost terorista u Siriji i Iraku primorava nas da pogledamo u srce tame - rekao je američki lider.


Dok je američki predsednik govorio, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov bio je u sali, ali je ostao zagledan u papire ne gledajući u Obamu.


- Zauzeli smo drugo mesto među pretnjama međunarodnom miru i stabilnosti - prokomentarisao je Lavrov novinarima na marginama skupštine.


Njega nije naljutilo samo spominjanje Rusije u nabrajanju međunarodnih pretnji, naročito posle američkih vazdušnih napada na Irak i Siriju, već Obamina uverenost da je svet postao "slobodniji i bezbedniji".


- Nisam razumeo da li je on govorio ozbiljno ili ne, da li je u tome bilo nešto od Orvela. Čini se da je filozofija tih (Obaminih) reči uzeta iz Orvelove knjige "Ministarstvo istine" - rekao je Lavrov.

Lavrov - Keri

Ruski ministar je u razgovoru sa državnim sekretarom SAD Džonom Kerijem, sa kojim se takođe sastao u Njujorku, istakao da "Moskva nastoji da reši konflikt kroz ravnopravan dijalog, a ne jednostranim izjavama, bez upiranja prsta". Lavrov i Keri su istakli potrebu da se poštuju i ispune svih 12 tačaka sporazuma iz Minska o rešenju situacije u Ukrajini.


Po njegovim rečima, Obamino obraćanje je zvučalo kao govor mirotvorca, ali to ne odgovara realnim činjenicama. Predsednik Amerike je govorio o poziciji SAD u svetu, ističući superiornost i jedinstvenost svoje države, dodao je Lavrov.


- To je pozicija zemlje, koja je u svojoj vojnoj doktrini propisala pravo da koristi silu po sopstvenom nahođenju, ignorišući rezoluciju UN i druge međunarodne zakone - podsetio je ruski šef diplomatije.


Varnica je bilo i na relaciji Moskva - Kijev. Ambasador Rusije u UN Vitalij Čurkin kritikovao je ukrajinskog premijera Arsenija Jacenjuka za njegov "melodramatični govor" o predsedniku Rusije Vladimiru Putinu.


- Umesto da se bavi mnogobrojnim problemima svoje zemlje koja se približava ekonomskom kolapsu, čudno je da je premijer Ukrajine doputovao u Njujork da bi kasno uveče istupio pred polupraznom salom GS i govor završio melodramatičnim obraćanjem predsedniku Rusije - kazao je Čurkin.

Ukrajina zatvara granicu sa Rusijom?

Petro Porošenko izdao je dekret kojim je naložio vladi da se pripremi za eventualno privremeno zatvaranje 2.300 kilometara granice s Rusijom i to - podizanjem zida. Dekret omogućava vladi da za vozila i pešake zatvori kopnene i pomorske prelaze.


- Jacenjuk je verovatno zaboravio da je predsednik Ukrajine Petro Porošenko, koji u poslednje vreme održava intenzivan dijalog sa predsednikom Putinom. Dijalog koji omogućuje sprovođenje nedavnih dogovora iz Minska, koji će, kako se nadamo, otvoriti put rešavanju duge krize u Ukrajini - rekao je Čurkin.

POVEZANE VESTI

Petak 26.09.2014. 09:18
Dajte mu jos jednog nobela nek se malo smiri. Dolar ide u istoriju, amerika u recesiju a narod na kazan. Nego oce li biti parade?
Petak 26.09.2014. 09:07
sta li ce husein novo da smisli jos, da unisticeo svet?
Petak 26.09.2014. 10:23
Amerikanci su dali sebi za pravo da zbog dva ubijena novinara pokrenu sveopštu vojnu akciju protiv IS. Sa druge strane u Ukrajini su ugroženi životi sedam miliona Rusa. Ako Amerikanci imaju pravo pokrenuti vojnu akciju zbog dva čoveka zar i Rusi nemaju isto pravo zbog 7 miliona ljudi, zar ne?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online