Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Četvrtak 11.09.2014.
18:30
blic.rs A

EU uvela komesara za zamajavanje Srbije i Crne Gore

Novi evropski komesar za susedstvo i pregovore o proširenju Johanes Han najviše će se baviti umirivanjem zemalja koje kucaju na vrata EU, pre svega Srbije i Crne Gore, nakon što je novi predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker najavio da neće biti prijema novih članica u narednih pet godina, piše francuski "Le Mond".

Johanes Han izgubio uticajno mesto komesara za regionalnu politiku i dobio resor koji ima više simboličan značaj - politiku susedstva i proširenja
 

List je u kratkom komentaru novog komesara naveo da je Han izgubio uticajno mesto komesara za regionalnu politiku, u čijoj nadležnosti je raspodela evropskih fondova, i dobio resor koji ima više simboličan značaj - politiku susedstva i proširenja.

Austrijski diplomata kome je pripao resor evropske susedske politike i pregovora o proširenju dobro poznaje Zapadni Balkan i istočnu Evropu, navodi se u analizi nezavisnog instituta Karnegi Evropa (Carnegie Europe), koju prenosi EurActiv.rs.

Han je 10. septembra rekao da je počastvovan što mu je poveren resor politike susedstva i pregovore o proširenju, istakavši da mu je ta politika bliska.

"Odnosi EU sa susedima na istoku i jugu su važniji nego ikada, i izazovniji, i radujem se što ću tesno sarađivati sa budućom visokom predstavnicom Federikom Mogerini na tome", naveo je on u saopštenju.

Budući komesar je dodao da mu je politika susedstva bliska i da na mnogo načina predstavlja nastavak njegovog rada kao komesara za regionalnu politiku koji se sastojao od stvaranja veza, pomoganja regionima da stanu na svoje noge, unapređenja bezbednosti, podsticanja prosperiteta i promovisanja evropskih vrednosti.


Ko je Han? Stručnjak iz oblasti zabave

Han je član konzervativne Austrijske narodne partije. Bio je ministar nauke u austrijskoj vladi od 2007. do 2010. i vršilac dužnosti ministra pravde od 2008. do 2009. Prethodno je bio član gradske vlade i parlamenta Beča.

Ima bogato iskustvo i u privatnom sektoru pošto je bio član odbora i kasnije generalni direktor grupe Novomatik AG (Novomatic) iz oblasti zabave i igara na sreću. Bio je i na upravnim funkcijama u više austrijskih industrijskih grupa. Od 2010. obavlja funkciju komesara EU za regionalnu politiku.

Doktorirao je filozofiju na Univerzitetu u Beču 1987. godine. Bio je optužen za plagiranje u doktoratu, ali je ekspertska komisija utvrdila da njegov rad nije plagijat. Rođen je 1957. godine u Beču. Osim maternjeg nemačkog jezika, govori i engleski.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 11.09.2014. 18:40
ONI SU ODRADILI STA JE TREBALO. EU = PROSIRENA AUSTRO UGARSKA. RUMUNIJA I BUGARSKA SU TU ZBOG RUSIJE. STO SE TICE OSTATKA SRBIJE TO CE POKUSATI JOS DA RASCEPKAJU I USITNE I DA PODELE MEDJU SOBOM. ISTO KAO STO JE I HITLER PRETIO NEDICU DA CE PODELITI OSTATAK SRBIJE AKO NE PRESTANU UBISTVA VOJNIKA VERMAHTA U OKUPIRANOJ SRBIJI. NJIMA MI NE TREBAMO . KADA POTPISEMO IZDAJU KOSMETA UKINUCE MU RADNO MESTO.
Četvrtak 11.09.2014. 18:36
Samo neka zamajavaju, ovo se može lakše trpiti nego da nas zasipaju bombama, nije muka do vjeka.
Četvrtak 11.09.2014. 19:05
Ha,ha,ha...klovn je stigao u Srbiju,ima i publiku sa mozgom dvogodisnjaka koji ga slusaju a vladaju Srbijom,moze da se zeza.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online