Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
15
Četvrtak 11.09.2014.
11:49 >> 16:40h
Beta A

"Poljaci, ne paničite zbog ruskog gasa, imamo rekordne zalihe"

Šef poljske diplomatije Radoslav Šikorski apelovao je da se ne diže panika zbog smanjenja isporuka ruskog gasa Poljskoj i ne šire nagađanja bez osnova, a vicepremijer Januš Pjehoćinski uz sličan apel upozorio je da za Poljake nema zime zato što zemlja ima rekordne rezerve gasa.

Rano je da se diže panika: Radoslav Šikorski
 


"Za sada ne bih dizao paniku. Do mene nisu doprli signali da je to motivisano politički, pa čak ni ekonomski. Čuo sam da je reč o nekim tehničkim ograničenjima. Suviše je rano da zauzmemo o tome stavove", kazao je Šikorski televiziji TVN24.


Poljska gasna kompanija PGNiG saopštila je da su isporuke gasa iz Rusije smanjene u ponedeljak za 20 odsto, a u utorak za 24 odsto i zatražila objašnjenje od Gasproma. Danas takođe zaseda krizni štab PGNiG.


Isporuke su smanjene i to za 10 odsto i Slovačkoj, a Poljska je obustavila obrnuti tok gasa na Ukrajinu.

Rusija ograničila isporuku gasa Poljskoj?

Analitičari su procenili da to Rusija upozorava Poljsku, Slovačku i Mađarsku koje pomažu Ukrajini tako što je snabdevaju gasom da Gasprom zbog toga može i njima da obustavi isporuke.


"Sve će se razjasniti brzo. U kontaktu smo sa ruskom stranom. Videćemo da li je to nekakav tehnički ili politički problem i da li bi trebalo da se mi zamislimo", kazao je Pjehoćinjski poljskoj televiziji TVP.

Novo smanjenje isporuke gasa?

Isporuka ruskog gasa Poljskoj pala je u sredu za 45 odsto, trećeg uzastopnog dana smanjenja isporuka toj zemlji, javila je poljska gasna kompanija PGNiG.
Gasprom je ponovo odbacio navode da je smanjio izvoz gasa Poljskoj, koja tvrdi da dobija oko polovinu od naručenih količina.
"Izvoz u Poljsku je bez ikakve promene, tačno u istom obimu kao i prethodnih dana, na 23 miliona kubnih metara na dan", naveo u saopštenju portparol grupe Sergej Kuprijanov.


Vicepremijer i ministar privrede podsetio je da su ove godine isporuke gasa iz Rusije bile blagovremene i odgovorne i da je čak isporučeno više od ugovorenog, tako da nema mesta za paniku, budući da Poljska ima maksimalne rezerve gasa, a tehničke mogućnosti da ga uvozi i sa Zapada.

Češka: Moguća dva scenarija

U susednoj Češkoj koja je takođe napunila do maksimuma skladišta gasa kako bi preživela zimu bez problema kakve je imala 2009. godine zbog rusko-ukrajinskog trgovinskog rata eksperti računaju sa dva scenarija.

"Jedan je osnovni, a drugi crni. Osnovni znači obustavljanje isporuka preko Ukrajine. Sa tim bi izašli bez problema na kraj", kazao je specijalni češki ambasador za energetsku bezbednost Vaclav Bartuška za onlajn izdanje nedeljnika Tiden.


Crni scenario je potpuno obustavljanje isporuka ruskog gasa Evropi, čak i preko novog gasovoda na dnu Baltičkog mora, Severnim tokom, a za to Češka i po oceni Bartuške i rečima ministra industrije i trgovine Jana Mladeka nije spremna.


"Crni scenario nije potpuno nerealan. Da je neko u martu kazao da bi najveće ruske banke bile pod sankcijama Evropske unije, niko ne bi verovao. Teško je proceniti šta će biti za tri meseca. Izvoz gasa više nije broj jedan u prihodima, već izvoz nafte. A među ruskim elitama stalno se pojavljuju ideje da bi trebalo pustiti Evropu da se smrzne", kazao je Bartuška. 

POVEZANE VESTI

Četvrtak 11.09.2014. 11:54
БЕЗ ПАНИКЕ ПОЉАЦИ,СТАБЛА ОД ЈАБУКА СУ ОПАСНО ДОБРА ЗА ОГРЕВНО ДРВО,А ТРУЛЕ ЈАБУКЕ ЗА ПРОИЗВОДЊУ ГАСА
Četvrtak 11.09.2014. 13:48
"Poljaci, ne paničite zbog ruskog gasa, imamo rekordne zalihe"....E pa čuvajte te zalihe ko oči u glavi, jer će vam trebati.... Nadam se, ako Rusi krenu da će ovim kretenima prvo karati mamu !
Četvrtak 11.09.2014. 13:29
Moze zima da se oduzi!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online