Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 27.08.2014.
14:31
Beta A

Tusk: Poljska neće pomagati Ukrajini ako to ugrožava njenu bezbednost

Poljski premijer Donald Tusk odbio je u sredu zahteve opozicione konzervativne desnice da se Poljska angažuje više u ukrajinskoj krizi i preduzme samostalne poteze koji ne bi bili usklađeni sa zajedničkim merama Evropske unije i NATO.

Dalji potezi Poljske biće usklađeni da merama EU i NATO: Donald Tusk
 

Među takvim zahtevima opozicije je predložila i to da Poljska pomogne Ukrajini tako što bi joj hitno isporučila oružje, što je Ukrajina od zvanične Varšave zatražila, i da sa odgovorom ne čeka na septembarski samit NATO, što je učinila poljska vlada, a opozicija takođe zahteva i oštrije sankcije protiv Rusije.

Premijer Tusk je u parlamentu, predstavljajući poslanicima donjeg doma planove za poslednju godinu mandata vlade, jasno stavio do znanja da Poljska neće pomagati Ukrajini po cenu ugrožavanja svoje bezbednosti, a da je jedina efikasna pomoć tom istočnom susedu to da zvanična Varšava podstakne EU, NATO, SAD i Kanadu na pomoć Ukrajini.

"Često čujem da bi Poljska trebalo da se angažuje samostalno, što zvuči vrlo efektno. Na način koji bi Poljsku oterao u politički aut. Zamislimo Poljsku koja bi samostalno odlučila da uvede embargo Rusiji. Zamislimo kako smo usamljeni u energetskom ratu. Za mene je primarna bezbednost Poljske, a ne avanture zato što se neko načitao romantičnih romana", kazao je Tusk poslanicima Sejma.

Poljska okleva: I dalje nema oružja za Ukrajinu

Tusk je istakao da Poljskoj polako polazi za rukom da ubedi saveznike u NATO da je neophodno veće vojno prisustvo savezničkih trupa na istočnim granicama zapadnog vojnog saveza i jačanje istočnog krila povodom sukoba u Ukrajini i pogoršanih odnosa sa Rusijom.

"Korak po korak uspevamo da ubedimo NATO da poveća svoje prisustvo u Poljskoj", kazao je Tusk i dodao da će Poljska svoj udeo i svoje izdatke za odbranu povećati na dva odsto BDP-a, ali tek od 2016. godine.

"Radićemo dosledno što smo radili do sada - nastojaćemo da politika evropske i evroatlantske zajednice bude što bliža poljskim očekivanjima i da ne krene u opasni plićak neodgovornosti", kazao je u Sejmu poljski premijer.

Tusk je takođe saopštio da ima potvrdu od poljskih obaveštajnih službi da na istoku Ukrajine operišu regularne ruske trupe.

POVEZANE VESTI

Sreda 27.08.2014. 14:45
Pametno,samo da li je iskeno?Katoličke varalice su to.
Sreda 27.08.2014. 15:18
Uh premudri Poljaci! Kao da Rusi ne znaju sklonosti i namjere Poljaka. Pa pijanice jedne, nije vam jos jasno da ce te prvi izgoriti? Da ce doba Ausvica, za vas biti "zlatno doba" u odnosu sta se sada sprema!
Sreda 27.08.2014. 15:14
Pa Poljaci su jedni od glavnih aktera u proizvodnji haosa u Ukrajini ...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online