Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
15
Utorak 15.07.2014.
13:21
Srna A

Kinezi poručili: Ameri, ne mešajte se!

Kina je poručila u utorak Vašingtonu da se ne meša u spor u Južnom kineskom moru i da prepusti zemljama tog regiona da same reše probleme, nakon što su SAD saopštile da žele zamrzavanje rastućih tenzija.

Kinezi poručili Americi da se ne mešaju u spor u Južnom kineskom moru, već da pusti zemljama regiona da same reše probleme (Foto: Arhiva)
 

Majkl Fuks, zamenik američkog državnog sekretara za strateška i multilateralna pitanja, rekao je da nijedna zemlja nije sama odgovorna za rast tenzija u tom regionu.

On je ponovio stav SAD da "provokativno i jednostrano" ponašanje Kine dovodi u pitanje njenu spremnost da poštuje međunarodno pravo.

Kina polaže pravo na 90 odsto Južnog kineskog mora, u kojem, kako se veruje, ima zaliha nafte i gasa, kao i mnogo ribe. Bruneji, Malezija, Filipini, Vijetnam i Tajvan takođe polažu prava na delove ovog mora, kroz koje svake godine prođe brodski trgovinski tovar vredan pet biliona dolara.

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova ponovilo je da Kina ima neosporiv suverenitet na spornim ostrvima u Južnom kineskom moru i da zahteva da ostale zemlje odmah povuku svoje osoblje i opremu sa "ilegalno okupiranih" kineskih ostrva.

"Za žaljenje je to što su pojedine zemlje u poslednjih nekoliko godina pojačale svoje ilegalno prisustvo gradnjom i nagomilavanjem oružja", navodi se u saopštenju.

U tekstu se dodaje da Peking podržava rešavanje ovog pitanja direktnim razgovorima sa umešanim zemljama "na osnovu poštovanja istorijskih činjenica i međunarodnog prava".

Kina se "nada da će zemlje izvan ovog regiona striktno zadržati neutralnost i jasno razaznati ono što je ispravno od onog što je pogrešno, te da će iskreno poštovati zajedničke napore država ovog regiona da održe regionalni mir i stabilnost", dodaje se u saopštenju.

POVEZANE VESTI

Utorak 15.07.2014. 13:45
Cuj ko poziva na postovanje medjunarodnog prava: Ameri, svetski kriminalac #1.
Utorak 15.07.2014. 13:33
Ne moze Kini niko nista pre ce Obama da pobeli ali oni svoje interese pred svojim vratima ima da proture.
Utorak 15.07.2014. 16:08
Mozda to nije ni moj zivotni san ali ruku na srce mnogo rade,strasno su stedljivi i mnogo disciplnovani.To sto nas zapadni stil zivota uci da se mnogo zaduzujemo malo radimo i mnogo konzumiramo je drustveni fenomen koja je ova zadnja kriza u svetu i pokazala.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online