Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 10.06.2014.
12:17
Beta A

"Evropi preti povratak politici okupacija"

Šef poljske diplomatije Radoslav Šikorski upozorio je danas da Evropi preti povratak politici aneksija, rasparčavanja i okupacija i da je zato sada priroritet da se Rusija vrati poštovanju međunarodnog prava.

Evropi preti povratak najgorim vremenima 19. i 20. veka: Radoslav Šikorski
 

"U Evropi nam preti povratak politici aneksija, rasparčavanja i okupacija, dakle najgorim vremenima XIX i XX veka. U toj situaciji prioritet je da se važna zemlja kao što je Rusija vrati međunarodnom pravu i normalnoj međunarodnoj saradnji", kazao je danas Šikorski poljskom radiju.


Po oceni poljskog ministra poverenje u Rusiju i u odnosima sa SAD vraćaće se teško, ako je to uopšte i moguće.


"U međunarodnim odnosima se teško dela ako nema osnovnog poverenja da će druga strana učiniti to što njen lider govori", kazao je poljski ministar.

Prvi susret od početka krize

Štajnmajer, Šikorski i Lavrov sreću se prvi put u okviru kalinjingradske trilaterale otkako je Rusija anektirala Krim a Ukrajinci izabrali novog predsednika. Kalinjingradska trilaterala inače datira iz 2011. godine

Šikorski i šef nemačke diplomatije Frank Valter Štajnmajer sreću se danas u Sankt Peterburgu sa ruskim ministrom inostranih poslova Sergejem Lavrovim, na redovnom sastanku tzv. Kalinjingradskog trougla a jedna od glavnih tema, kako je najavio domaćin sastanka, biće Ukrajina.


"Zajednička nemačko-poljska poruka biće da je izbor šefa države u Ukrajini već u prvom krugu dao moćan demokratski mandat. Izbor ličnosti koja nije kontroverzna i koja može da bude prihvatljiva i za istočnu i za zapadnu Ukrajinu daje šanse za rešenje sukoba u Ukrajini. Sada se radi o tome da se te šanse iskoriste", kazao je uoči sastanka portparol Šikorskog Marćin Vojćehovski.


Šef poljske diplomatije najavio je ranije da će današnji susret u Sankt Peterburgu biti prilika da Nemačka i Poljska iznesu svoje argumente drugoj strani ali i da se Rusija upozori šta joj preti ako nastavi da krši međunarodno pravo i finansira "terorizam" u Ukrajini.

POVEZANE VESTI

Utorak 10.06.2014. 12:49
Kakav mali poltron..., mržnja mu izbija iz svake pore ! To što je pola svijeta okupirano, pa i dio Srbije od sila, kojima je SVE dozvoljeno, on se plaši povratku politike okupacija ! Da čovjek ne povjeruje ! I kada sve ovo i slično licemjerje čujemo samo sa jedne strane, EU i SAD , šta treba da pomislimo i zaključimo ?
Utorak 10.06.2014. 12:37
Bilo bi korisno za EU i za Rusiju da se Poljska urazumi i otkači se od Američke strategije pritiskanja Rusije sa njihove teritorije.
Utorak 10.06.2014. 13:05
Шикорски сада критикујеш Русију што је узела Крим. А зашто Шикорски ниси критиковао САД кад су бомбардовали Србију без дозволе УН и окупирали Косово.Зашто Шикорски браниш окупатора САД а нападаш Русију која жели мир у свету.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online