Četvrtak 16. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 28.03.2010.
18:46 >> 22:37h
Tanjug A

Obama u nenajavljenoj poseti Avganistanu

Američki predsednik Barak Obama pozdravio je danas u Kabulu napredak koji je postigla vojna kampanja u Avganistanu, ali je naglasio da avganistanski predsednik Hamid Karzai treba da uloži napore kako bi suzbio korupciju i unapredio upravu.

Došao nenajavljen: Barak Obama u poseti Avganistanu
 

"Želim da pošaljem jasnu poruku da će se partnerstvo između Sjedinjenih Država i Avganistana nastaviti. Već vidimo da je postignut napredak u pogledu vojne kampanje protiv ekstremizma u regionu", rekao je Obama koji je doputovao u nenajavljenu posetu Avganistanu u trajanju od nekoliko sati, javio je Rojters.

Predsednik SAD u decembru je naredio raspoređivanje 30.000 dodatnih američkih trupa u Avganistanu i utvrdio sredinu 2011. godine kao ciljni termin za početak povlačenja vojske. Do sada je, međutim, u Avganistanu, od planiranog broja, raspoređeno svega nekoliko hiljada trupa.

"Takođe želimo da nastavimo sa napretkom u pogledu dobre uprave, vladavine prava, borbe protiv korupcije - sve to će Avganistan učiniti naprednijim, bezbednijim, nezavisnijim", istakao je Obama nakon sastanka sa avganistanskim kolegom Karzaijem u okviru prve posete ovoj zemlji otkako je postao predsednik SAD-a.


Obraćajući se američkim vojnicima u vazduhoplovnoj bazi u Bargamu, Obama je izrazio uverenje da će oni uspešno sprovesti svoju misiju, ističući da američka strategija obuhvata i civilne napore kako bi se obezbedio bolji život za Avganistance.


Portparol Bele kuće Robert Gibs je, pre dolaska američkog predsednika u Avganistan, izjavio da Obama želi da se o situaciji na terenu obavesti od zapovednika američkih i snaga NATO u Avganistanu, generala Stenlija Mekristala i američkog ambasadora Karla Ejkenberija.


Od stupanja Obame na dužnost predsednika u januaru prošle godine, tada osmogodišnji rat u Avganistanu postao je glavni prioritet američke vojske, čiji će se broj pripadnika u ovoj zemlji do kraja godine utrostručiti na 100.000.


SAD su krajem 2001. godine izvršile invaziju na Avganistan radi zbacivanja talibanskog ražima sa vlasti zbog toga što je odbio da im isporuči lidera terorističke mreže AL Kaide Osamu bin Ladena, glavno osumnjičenog za napade na Vašington i Njujork 11.septembra 2001.

Bela kuća je uoči Obamine posete, koja će trajati nekoliko sati, saopštila da američki predsednik želi da se na terenu upozna sa situacijom u trenutno najvećem kriznom žarištu na svetu od glavnokomandujućeg SAD i NATO trupa u Avganistanu generala Stenlija Mekristala i američkog ambasadora Karla Ajkenberija.

Obama će ovim putovanem pokušati da otkloni kritike prema kojima je zbog dugotrajne borbe za usvajanje domaćeg Zakona o reformi zdravstvenog sistema skrenuo pažnju sa spoljnopolitičkih pitanja, ocenjuje britanska agencija.

Obama će se u Avganistanu upoznati s dosadašnjim rezultatima strategije povećanja broja vojnika i pružiti podršku vojnom personalu. On je poslednji put posetio Avganistan 2008. godine, tokom izborne borbe protiv republikanskog senatora Džona Mekejna.

Obama ređe komunicira sa Karzaijem nego što je to činio njegov prethodnik Džordž Buš, koji je započeo rat u Avganistanu posle terorističkog napada na Njujork 11. septembra 2001. godine.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online