Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 23.05.2014.
04:34
S. M. Tomić - Vesti A

Evropska sirotinja čisti London

Oni žive uglavnom u Londonu, u kvartu gde soba košta 100 funti, a deli je njih nekoliko. Rade kao zidari, dadilje i čistačice i niko ih ne voli. Britanci tvrde da im oduzimaju poslove i da će se obisnusti o britansku sisu kad su u pitanju socijalna davanja. Oni su rumunski migranti, na dnu evropske lestvice, oni koji se oblače u sekond hendu i beže iz zemlje koja je dostigla socijalano dno kao i većina bivših komunističkih zemalja.

Adriana Berinde i Stefan Cita

Kada su 1. janaura Rumuni i Bugari dobili mogućnost da bez radne dozvole rade u devet najbogatijih zemalja Evropske unije, britanski tabloidi su pisali da će u Rumuniji ostati samo koze.

Zasad se crne prognoze po Engleze nisu ostvarile, a Rumuni i dalje vredno rade najmanje plaćene poslove.


Nedeljom rumunski migranti u Velikoj Britaniji napune crkve. Sveštenik Joan Nazarku svake nedelje iznajmljuje na sat anglikansku crkvu u Lutonu, 30 km od Londona. On radi uporedo i u staračkom domu u Lutonu.

Većina vernika su mladi ljudi sa decom, koji rade od izlaska do zalaska sunca. Otac Joam je stigao u London 2007. godine, tu je postao i sveštenik, koji pomaže migrantima da dođu i pronađu stan i posao.


Iris Radulian ima master iz međunarodnih odnosa i u London je stigla pre 10 godina. U međuvremenu je osnovala nevladinu organizaciju za pomoć sunarodnicima, koja održava dopunsku nastavu o rumunskoj istoriji za 70-oro dece, a časove engleskog za njihove roditelje. Obezbedila je i dva obroka nedeljno u londonskoj narodnoj kuhinji za one koji stižu sa nekoliko evra u džepu.
 

Deca u otadžbini

Danijela Badaluta je imala samo 17 godina kada se udala. Kad su dobili drugog sina, muž je otišao u London da radi, ali je retko slao novac. Ona je pozajmila novac od prijatelja i pridružila se mužu u Londonu, decu je ostavila kod roditelja. Radila je kao čistačica i čuvala decu dok nije naučila engleski. Danas radi u restoranu brze hrane i ostavila je muža nasilnika. Šalje novac svojim sinovima i želi da ih dovede u London.

 

Profesorka čistačica

Profesorka istorije 39-godišnja Adrijana Berindei 2011. uputila se u London kad je izgubila radno mesto u srednjoj školi u rodnom gradu. Prvo je čuvala decu za 700 funti mesečno izvan Londona, a onda se specijalizovala za čišćenje firmi. Kao profesor u Rumuniji je zarađivala triput manje.
Sa svojim momkom planira da otvori malu firmu za moleraj i čišćenje.

POVEZANE VESTI

Petak 23.05.2014. 08:00
Буди задовољан са оним што имаш.Један је живот кратак је живот,баци бригу на весеље.Где се мирније и боље живи,дали код капиталиста или социјалиста ???По мом мишљењу у Социјализму се живи као у рају.Онај ко је дрчан за паре нека ради код капиталисте али неће уживати у животу.Тренутно у Србији су препуне и кладионице и кафане.Ко колико ради толико ће имати.И у Србију може да се заради дебело али да се почне радити.Већина села су пуста нико од омладине не жели да ради пољопривреду,сточарство.Треба да знамо како и чиме да се ради и одмах долази профит.Знање имање .
Petak 23.05.2014. 08:38
Što onda ne čiste sami?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online