Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Ponedeljak 05.05.2014.
18:01
N. Jokić - Vesti A

Ekonomski NATO omča za Evropu

EU i SAD iza leđa građana pregovaraju o sklapanju transatlantskog ugovora o slobodnoj trgovini (TAFTA) kojim države faktički prenose vlast na multinacionalne kompanije. Ovako najsažetije glasi optužba protiv Evropske komisije koju nekoliko nedelja uoči izbora za Evropski parlament u središte svoje kampanje stavljaju evropski Zeleni, krajnja levica, krajnja desnica i brojne nevladine organizacije.

TAFTA po svim karakteristikama podseća na ekonomski NATO 


Sudeći po onome što piše u jednoj verziji nacrta ovog ugovora, koji je tek nedavno procurio u javnost, njegovo potpisivanje izmeniće istoriju.


- Veliko transatlantsko tržište je jednostavno rečeno početak političkog i ekonomskog ujedinjenja SAD sa Evropskom unijom na bazi načela ultraliberalne ekonomije po kojoj se tržište samo organizuje - kaže Raul Mark Ženar, poznati belgijski politikolog i savetnik grupe Zelenih u Evropskom parlamentu. Snimci njegovih predavanja poslednjih meseci postali su "hit" na internetu.


Analizirajući svaki od članova nacrta TAFTA, koji je dospeo u javnost, Ženar konstatuje da će ovaj ugovor zapravo imati za posledicu poništavanje ekoloških i sanitarnih normi EU o genetski modifikovanoj hrani, zabrani uvoza mesa s hormonima, pilića dezinfikovanih hlorom.

Tajnost umesto demokratije

Van Rompaj, predsednik EU i Barozo, predsednik Komisije EU, potpisali su u februaru 2013. da se angažuju na otpočinjanju pregovora sa SAD o uspostavljanju transatlantskog slobodnog tržišta iako za to nisu dobili ovlašćenje.
Mandat za pregovore dobili su tek u junu 2013. godine od Evropskog saveta koji čine šefovi država i vlada EU.
Za pregovarača određen je komesar za trgovinu Karel de Giht, bivši belgijski ministar, u više navrata osumnjičen u finansijskim i poreskim aferama.

 


- Hilari Klinton nije slučajno rekla da je TAFTA zapravo ekonomski NATO - kaže Ženar dodajući da se zna ko je glavni u NATO-u. Po njemu, u nacrtu TAFTA najgori je član 45 kojim se određuje da privatna preduzeća mogu da tuže države i da za te sporove treba da budu nadležni tzv. arbitražni sudovi u SAD, a ne pravosuđa evropskih država.


Arbitražni sudovi su po definiciji nagodbeni, sastavljeni su od "nezavisnih stručnjaka", dakle privatnih osoba koje nemaju veze sa pravosuđem.


- Time bi članice EU zapravo stavile van snage sopstvena pravosuđa - zaključuje Ženar.


Kako pokazuje iskustvo latinoameričkih i pacifičkih zemalja koje već imaju slične ugovore sa SAD, pred arbitražnim sudovima sporove redovno dobijaju privatne kompanije, a gube ih države.


U članu četiri nacrta TAFTA kaže se da će ugovor obavezivati sve javne vlasti od opštinskog do državnog nivoa. - To znači da ukoliko neka opština odbije na tenderu američku firmu koja nudi gas iz škriljaca, jer je ta tehnologija zabranjena u Francuskoj, ta amerčka firma moći će da tuži te opštinske vlasti pred arbitražnim sudom u SAD - objašnjava Ženar. On nabraja i brojne članove u kojima se govori o garancijama evropskoj strani i primećuje da su glagoli u svim rečenicama u kondicionalu što znači u uslovnom obliku "moglo bi", "trebalo bi", "moralo bi". U pravnom smislu to znači da ne postoji čvrsta obaveza primene.


SUTRA: AMERIKA ĆE PROGUTATI EVROPU

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 05.05.2014. 18:29
Kako sklapaju ugovore o slobodnoj trgovini koji su stetni za EU,tako su pravili ugovore za ulazak u NATO i vojne baze po Evropi,sve na stetu malih drzava,jednom uhvacen u njihovu mrezu nikad se nemozes osloboditi,pomazu im dajuci im kredite koje nikada nece moci vratiti vec samo uzimati nove.Ovi koji prihvataju i sklapaju takve ugovore to su dobro unovcili a poslije ko ih naslijedi nemoze vise da ponisti
Ponedeljak 05.05.2014. 18:28
To je "demon-kradi-ja".
Ponedeljak 05.05.2014. 19:24
SAD je uvijek upropaštavala Evropu, samo što "Evropljani" to ne vide. Napravila je zavisnom od vremena Maršalovog plana 1947. i NATO pakta 1949., a uhvatila ju je na foru "spas od komunizma", "Rusi neprijatelji", "spas od pravoslavlja" i sl. mamci napravljeni za glupe građane Zapadne Evrope. Samo budala misli da SAD žele dobro Evropi, i da je u ratove ulazila za nečiji spas. Nije, nego samo za RATNO PROFITERSTVO, štetu Evrope, kako bi na kraju kad oslabe sile Evrope ona izbila kao supersila i zavladala Evropom praveći je totalno zavisnom. Sve je to na scenu stupilo od 1945.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online