Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 28.04.2014.
16:42
Beta A

Gas u Ukrajinu stiže i preko Slovačke

Predstavnici slovačkog Evrostrima i ukrajinskog Ukrtansgaza potpisali su danas u Bratislavi memorandum o obrnutom toku gasa preko rezervnog gasovoda, na osnovu koga Ukrajina, osim sa zapada, može da očekuje isporuke gasa i preko Slovačke.

Potpisan Sporazum o obrnutom toku gasa preko Slovačke u Ukrajinu
 

Sporazum o obrnutom toku u gasovodu preko Slovačke u Ukrajinu postignut je ovog vikenda uz posredovanje Evropske unije i pod diplomatskim pritiskom iz SAD, pošto mogućnost da se Ukrajina snabdeva gasom iz Evrope u sadašnjoj krizi odnosa Zapada sa Rusijom ima strateški značaj.

Prema memorandumu čijem potpisivanju su prisustvovali i šef Evropske komsije Žoze Manuel Barozo i slovački premijer Robert Fico, iz gasovoda od slovačke termoelektrane Vojani do podzemnih magacina u ukrajinskom Uzhorodu stizalo bi od osam do devet milijardi kubnih metara gasa.

Pregovori su se otegli i komplikovali zato što je Ukrajina tražila da se gas isporučuje preko glavnog gasovoda iz Kapušana, koji ima kapacitet za čak 30 milijardi kubnih metara gasa.

Slovačka vlada na čelu sa premijerom Ficom to je kategorično odbila s obrazloženjem da ne želi okretanjem toka gasa da prekrši svoje sporazume sa Rusijom i Gaspromom.

"Ukrajina to traži samo zato da može kasnije da snizi cenu gasa u pregovorima sa Rusijom. Ne želimo da budemo taoci u trgovinskom sporu Moskve i Kijeva to neka rešavaju sami", upozorio je pred postizanja sporazuma Fico.

Zajedno sa isporukama gasa sa zapada preko Poljske i Mađarske koje su već krenule Ukrajina može da računa na ukupno 18 do 19 milijardi kubnih metara, što bi prema oceni slovačkog premijera moralo da bude dovoljno.

"Potpisom memoranduma pokazali smo da smo kao zemlja pouzdani partner", rekao je premijer Fico nakon potpisivanja memoranduma.

Šef Evropske komisije Barozo ocenio je da je današnji sporazum deo napora da se diverzifikuje energetika u Evropi, a da ima veliki značaj i za Ukrajinu.

Pročitajte još:

Ukrajina je Sporazumom koji je potpisala sa Slovačkom smanjila zavisnost od ruskog gasa

* Slovačka ''spasava'' Ukrajinu od Rusije

* Panika u Ukrajini: Dovoljno gasa za još mesec dana

* Ako Ukrajina ne plati, nema gasa za Evropu

* EU: Putine, 'ajde da se dogovorimo oko gasa

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 28.04.2014. 16:44
једини вам је проблем што је главни вентил код Путина
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online