Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 01.03.2014.
04:37
S. M. Tomić - Vesti A

Evropski lovac na komete

Nakon dvoipogodišnjeg sna u svemiru, evropska sonda Rozeta je probuđena krajem januara ove godine. Ovaj lovac na komete proveo je 31 mesec u mirovanju a zatim nastavio prema tajanstvenoj kometi 67P/ Čurjumov-Gerasimenko.

Simulacija spuštanja robota na kometu 67P/ Čurjumov-Gerasimenko
 

Kometu s kojom Rozeta treba da se sretne otkrili su 1969. godine ruski astronomi Klim Čurjumov i Svetlana Gerasimenko, pa je tako dobila i ime. Ima jezgro veličine četiri kilometra koje rotira svakih 12 sati. 

Rozeta, probudi se

Evropska svemirska agencija u decembru 2013. pokrenula je kampanju "Rozeta, probudi se" i pozvala sve obožavaoce kometa širom sveta da naprave specijalnu video poruku kako bi probudili Rozetu. Dva najbolja autora video-snimka dobila su specijalnu ulaznicu za kontrolni centar Rozete u Darmštatu u Nemačkoj, kako bi u novembru 2014. prisustvovali specijalnoj proslavi prvog spuštanja na kometu.

Kada se Rozeta približi kometi, što bi trebalo da se dogodi u avgustu 2014, neko će vreme leteti uporedo sa njom, da bi u novembru naučnici pokušali da na njenu ledenu površinu spuste robotski modul File. Sonda Rozeta će se družiti sa kometom još godinu dana, sve do decembra 2015.


Robot treba da uzme uzorke i napravi snimke u trenutku dok se kometa približava Suncu 2015. Naučnici se nadaju da će im ti podaci pomoći da saznaju više o kometama, koje često nazivaju prljavim ledenim loptama. Veruje se da je njihov sastav nepromenjen od formiranja Sunčevog sistema pre 4,6 milijardi godina, što bi naučnicima moglo da pomogne da shvate kako je nastao Sunčev sistem.


Evropska svemirska agencija počela je da se bavi kometama 1986. godine kada je njena sonda Đoto prošla nedaleko od jezgra Halejeve komete, u čemu su joj pomogle dve sovjetske sonde Vega, koje su pre nje u tome uspele. Rusija danas više ne učestvuje u istraživanju kometa.

Kosmička praćka

Sonda Rozeta lansirana je u martu 2004. godine. Napravila je tri puta krug oko Zemlje, te zahvaljujući Marsu izvela takozvanu gravitacionu praćku kako bi se pozicionirala prema kometi 67P/Čurjumov-Gerasimenko. Nakon miliona pređenih kilometara i preletanja pored dva asteroida sonda koja pripada Evropskoj svemirskoj agenciji, u junu 2011. stavljena je u hibernaciju kako bi se sačuvala za poslednju, riskantnu fazu svog putovanja.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online