Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 16.03.2010.
14:44
Vestionline A

Sukob Palestinaca i Izraela ne jenjava

Stotine Palestinaca sukobilo se jutros sa izraelskom policijom u nekoliko kvartova u istočnom Jerusalimu, bacajući kamenice i paleći smeće i automobilske gume.

U neredima je oko 40 Palestinaca i nekoliko policajaca zadobilo lakše povrede, uhapšeno je 25 Palestinaca i jedan izraelski desničar, koji je pokušao da uđe na Brdo hrama, odnosno Haram al- Šarif (Uzvišeno utočište), kako to sveto mesto nazivaju Arapi.


Već peti dan je ograničen pristup tom mestu muslimanskim vernicima, u očekivanju nereda zbog osvećenja jedne jerusalimske sinagoge i planova o izgradnji jevrejskih domova u istočnom Jerusalimu.


Portparol jerusalimske policije Šmuel Ben - Rubi izjavio je da su maskirani Palestinci rasterivani ’’šok bombama’’, a očevici su rekli da je korišćen i suzavac i gumeni meci.

Neredi su izbili u Kalandiji, izbegličkom logoru Šuafat, Vadi Jozu, Isafiji, Ras al - Amudu, Silvanu, Abu Toru i kraj džamije Al-Aksa, ali su već pre podne uglavnom suzbijeni i potom su nastavljeni samo sporadični sukobi.

Jake bezbednosne snage rasporedile su se širom Jerusalima, a samo u istočnom delu grada i okolnim selima stacionirano je oko 3.000 policajaca i graničara.
I u drugim delovima Izraela policija je bila u pripravnosti, posebno u području Galileje, na severu, kako bi se sprečili izraelski Arapi da odatle putuju u Jerusalim i učestvuju u protestima.

Palestinski Hamas proglasio je utorak dan danom besa nakon jučerašnjeg ponovnog osvećenja sinagoge Hurva u jerusalimskom starom gradu, 400 metara od džamije Al Aksa, treće po značaju u islamu.


Hamas i palestinski zvaničnici iz rivalskog Fataha su rekli da je obnova drevne sinagoge ugrozila tu džamiju, što je Izrael porekao.


"Ta sinagoga će biti uvod u nasilje i verski fanatizam i ekstremizam’’, upozorio je Hatem Abdel Kader, portparol Fataha zadužen za Jerusalim.


Izraelski premijer Benjamin Netanijahu je na ceremoniji u ponedeljak poslao unapred snimljenu video poruku pomirenja muslimanskom svetu. "Mi ponosno podržavamo naše nasleđe. Vratili smo se u naše gradove i takođe dajemo istu slobdu veroispovesti drugim religijama," poručio je Netanijahu.


On je u ponedeljak najavio da neće biti ograničenja izgradnje jevrejskih domova u Jerusalimu. Sinagoga Hurva uništena je u ratu 1948. posle proglašenja države Izrael i u poslednjih pet godina je potpuno obnovljena.Ona se nalazi u jevrejskom kvartu starog grada u Jerusalimu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online