Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 26.12.2013.
11:04
Beta A

Čin japanskog premijera uvredio Kinu i J. Koreju

Japanski premijer Šinzo Abe obišao je sporni hram Jasukuni u spomen japanskim vojnicima poginulim za svoju zemlju, što je naišlo na osude Kine i Južne Koreje koje smatraju taj spomenik simbolom japanskog militarizma u prvoj polovini 20. veka.

Američka ambasada u Tokiju takođe je izrazila zbrinutost zbog tog čina, ocenivši da će to "pojačati napetost" u odnosima Japana i njegovih suseda.

Jasukuni, memorijal u čast poginulih u ratovima u 19. i 20. veku, uključujući i ratne zločince u Drugom svetskom ratu, za Seul i Peking predstavlja simbol zločina koje su japanske trupe počinile tokom kolonizacije Korejskog poluostrva (1910-1945) i delimične okupacije Kine (1910-1945).

Abe je posetio ovo kultno mesto koje se nalazi u centru Tokija pre podne, tačno godinu dana od kada se vratio na vlast 26. decembra 2012. Posle obilaska spomenika, on je izjavio da je želeo da pokaže svoju odlučnost da niko više ponovo ne pati zbog rata.

Abe je, da bi predupredio moguće kritike, u saopštenju posle posete izjavio da je Japan izgradio slobodnu demokratsku i mirnu zemlju od kraja Drugog svetskog rata i da nema sumnje da će nastaviti tim putem.

Kina ljuta na Abea

J.Koreja: Potez koji šteti celoj SI Aziji

Južnokorejski ministar kulture Jo Jin-Rijong rekao je da taj potez
predstavlja anahrono ponašanje i "suštinski škodi ne samo odnosima Južne Koreje i Japana već i stabilnosti i saradnji u severoistočnoj Aziji".

Direktor za azijska pitanja u kineskom ministarstvu spoljnih poslova Luo Džaohui rekao je da je poseta "apsolutno neprihvatljiva za kineski narod" i da Japan treba da preuzme odgovoronost.

Luo je dodao da taj gest "mnogo škodi" narodima Azije, iako je posle posete Abe izjavio da time nije želeo da povredi Kineze i Južnokorejce. Kineski ambasador u Tokiju uložio je zvaničan protest.

Reakcija Pekinga je bila predvidiva, posebno imajući u vidu da su odnosi s Tokijom zategnuti poslednjih godinu dana zbog spora oko suvereniteta nad nenaseljenim ostrvima u Istočnom kineskom moru, koja Japan zove Senkaku, a Kina Diaoju.

Sporna ostrva nalaze se 200 kilometara severoistočno od Tajvana i 400 kilometara zapadno od Okinave, južnog dela Japana. Na posetu je reagovala i Južna Koreja koja je izrazila "bes" posle posete Abea spornom hramu.

Naravno i Ameri su imali šta da kažu

Američka ambasada u Tokiju je povodom posete izdala saopštenje i izrazila zabrinutost da će se time "pojačati napetosti" sa susednim zemljama.

"Japan je dragocen saveznik i prijatelj. Ipak, SAD su ražočarane da je japanska vlada preduzela tu inicijativu koja će pojačati napetosti sa susedima Japana", navodi se u saopštenju američke ambasade.

U saopštenju američke ambasade izražava se očekivanje da će Japan i njegovi susedi naći konstruktivan način da pristupe osetljivim pitanjima iz prošlosti, poboljšaju svoje odnose i unaprede saradnju u interesu regionalnog mira i stabilnosti, što je zajednički cilj. SAD strahuju od mogućih oružanih incidenata između Japana i Kine oko spornih ostrva u Istočnom kineskom moru.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online