Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 17.12.2013.
11:06
Vestionline A

Bogat zagrobni život bogatih Rusa

Koliko god nas to zastrašivalo i grozilo, smrt je oduvek bila inspiracija, pa nema razloga da danas bude drugačije. U Rusiji se poslednjih godina razvila takozvana nekrofilska umetnost, rezervisana za nove bogataše koji žive i posle smrti u velikom stilu.

"Faraonski" nadgrobni spomenici mafijaških bosova, švercera, ili skorojevića odražavaju sliku mistične, nedokučive i dekadentne postkomunističke Rusije i smrt kao deo brzog života u kojem je trebalo nadoknaditi svu nemaštinu prethodnog režima.

Veliki spomenici od crnog mermera hiperrealistički prikazuju pokojnika u prirodnoj, a neki i u natprirodnoj veličini, uz neka njegova materijalna postignuća, pokazuju bogat stil života - pokojnik u Armanijevu odelu, bundi ili raskošnoj haljini, za bogatom trpezom uz obavezni šampanjac i kavijar, a iza njih najnoviji "mercedes" ili neki drugi luksuzni automobil.

Istaknuti ruski fotograf Denis Tarasov (42) u prestižnoj londonskoj galeriji Sači izložio je seriju fotografija tih bizarnih nadgrobnih spomenika koje je pravio na elitnim delovima groblja u uralskom gradu Jekaterinburgu i ukrajinskom industrijskom gradu Dnjepropetrovsku. Spomenici pokazuju određeni kult kriminalne romantike i raskalašenost novih ruskih bogataša.

Tarasov je u Rusiji optužen za amoralnost i ekstremizam zbog serije fotografija koje pokazuju neke kozačke običaje (Kozaci su u današnjoj Rusiji predvodnici patriotsko-ultrakonzervativnih stavova). Naime, njegova izložba o militarističkim kozačkim zabavama za decu izazvala je u nekim ruskim krugovima zgražavanje zbog onoga što prikazuju.

Od njega je zatraženo da ukloni fotografije na kojima se vidi kako pravoslavni sveštenik puca iz puške ili dečak u uniformi koji drži pištolj u ustima. Verovali ili ne, od vlasti su ga zaštitili sami Kozaci koji su bili zadovoljni time kako je fotograf prikazao njihov način života i njihov "novi patriotizam".

"Rusiju teško shvatamo, a ova izložba pomoći će nam da pokušamo da proniknemo u rusku dušu i nove navike postsovjetskih Rusa", zapisao je jedan od posetilaca izložbe koja će u Londonu biti otvorena do sredine marta 2014. godine.

Utorak 17.12.2013. 12:31
Гле споља као окречени гробови, на изглед лијепи, а унутра су пуни мртвачких костију и сваке нечистоће... И ви споља се показујете људима праведним а изнутра сте пуни лицемерја и безакоња (Мат. 23, 25).
Utorak 17.12.2013. 14:47
Pa zar i kod nas nije ista situacija? Naročito je to izraženo kod gastarbajtera i pitanje je prestiža: daj da ja imam sprat više nego komšija (pa makar ga i ne koristio) ili veću grobnicu a nerijetko se od grobnice napravi mali mauzolej....što djeluje rogobatno i prelazi u neukus....seljačka posla..!!!
Sreda 18.12.2013. 07:17
U Vršcu na jednom spomeniku su prevazišli Ruse, imaju sliku Mercedesa skoro u prirodnoj veličini...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online