Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 30.11.2013.
15:55
Beta A

Amerikanac se izvinio S. Koreji, traži oproštaj

Severnokorejski mediji objavili su danas da je američki državljanin, koji je u pritvoru proveo mesec dana, priznao da je počinio "neprijateljska dela" protiv Severne Koreje tokom svog nedavnog boravka u zemlji, ali i ranije, u vreme Korejskog rata.

Mediji su objavili snimak na kojem se vidi 85-godišnji Meril Njuman, učesnik Korejskog rata, kako čita svoje izvinjenje koje je, kako tvrde, napisao 9. novembra.
Severnokorejske vlasti su u više navrata optuživane da su od pritvorenika iznudile priznanja.

Pirznao krivicu za ''kriminalna dela'': Meril Njuman


Kako navodi agencija Asošiejted pres, deo Njumanovog priznanja napisan je na lošem engleskom jeziku. a u njemu između ostalog piše: "Kriv sam za niz neizbirisivih kriminalnih dela protiv vlade Severne Koreje i severnokorejskog naroda. Molim vas, oprostite mi".


U saopštenju zvanične severnokorejske novinske agencije, Njuman je naveo je tokom svog putovanja po Severnioj Koreji u oktobru nameravao da se sastane sa preživelim vojnicima koje je obučavao za vreme Korejskog rasta, i priznao da je u vreme sukoba počinio ubistva nad civilima.


Za sada se još ne zna šta će biti sa Njumanom, ali u saopštenju se navodi da će Njuman, ukoliko se vrati u SAD, tamo reći "istinu" o Severnoj Koreji. To je, kako navode analitičari, znak da će Njuman biti pušten na slobodu, a izvinjenje je, prema mišljenju profesora sa univerziteta u Seulu, Jo Hul Jeoa, prvi korak ka tome.


On je dodao da je iznuđeno priznanje za severnokorejske vlasti način da brzo reše Njumanov slučaj i da ne započinju sudski proces protiv njega. Američki Stejt departmenet je u više navrata Amerikancima savetovao da ne putuju u Severnu Korejeu i upozorio ih na opasnost da tamo mogu biti pritvoreni bez legalnog razloga za to.

Severnokorejske vlasti su 26. oktobra sprečile Njumana da se avionom vrati u SAD, pošto je u Severnoj Koreji proveo 10 dana.  Boba Hamrdlu, koji je putovao sa Njumanom, vlasti nisu sprečile da se vrati u SAD, a Njumanov sin je kasnije rekao da je njegov otac želeo da poseti zemlju u kojoj je za vreme Korejskog rata proveo tri godine.


Severna Koreja je od 2009. godine pritvorila šest Amerikanaca, među kojima su bila i dva novinara, a neki su u pritvoru proveli više od godinu dana. Pjongjang je veoma osetljiv na svaku kritiku koja mu se uputi, i u više navrata optužio je Seul i Vašington da pokušavaju da podriju vlasti u zemlji, navodi Asošiejted pres.

Nedelja 01.12.2013. 09:22
neki su u naj naj ...koreji proveli u pritvoru vise od godinu dana!!!bruka!bezakonje!!!despotizam!!! seselj je u pritvoru vise od 10 godina ali to je demokratska tekovina civilizovanog nazi zapada.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online