Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 24.10.2013.
02:22
Vesti A

Strah od vetra ubrzava evakuaciju

Temperature su u utorak nešto opale, vetar se donekle smirio, a palo je i nešto kiše, iako nedovoljno da više naudi požarima u ugroženim područjima Novog Južnog Velsa. Ni za stanovništvo ni za vatrogasce, međutim, nije bilo predaha.

I jedni i drugi pripremali su se za sutradan, kada je najavljivana nova kriza, sa visokom temperaturom, još suvljom atmosferom i vetrom do 100 kilometara na sat. Rečeno je da će biti gore nego što se ranije verovalo.

U pomoć stiže 750 vatrogasaca


U utorak, komesar regionalne vatrogasne brigade Šejn Ficsimons poručio je ljudima da "sednu i naprave plan" jer će celo područje Plavih planina sa oko

Raste broj vatrogasaca na 750

 

U utorak je u NSW gorelo 60 požara, 14 van kontrole. Uništeno je 200 kuća. U bici sa stihijom učestvuje više od 2.000 vatrogasaca, uz pomoć 90 aviona. Uoči srede, broj vatrogasaca koji stiže u pomoć iz drugih država dostići će 750. Najviše ih je iz Viktorije - 370, Južne Australije - 200, dok je iz Australijske Prestone Teritorije stiglo njih 50.

60.000 stanovnika biti ugroženo.


- Sutra ujutro, pre ručka, krenite na put. Idite negde izvan regije Plavih planina - poručio je komesar, rekavši da se najgore očekuje oko pet po podne.
U pripremi za još jedan težak dan ovdašnjeg "crvenog oktobra", zatvorene su katolička i sve nezavisne škole, kao i devet državnih škola, a moguće je da će ih biti još.


U Springvudu su evakuisana i tri staračka doma.


U međuvremenu, 11-godišnji dečak optužen za požar kod Port Stivensa u kome je izgorelo 5.000 hektara, izjasnio se da nije kriv, a njemu je sud naredio da ostaje u kućnom pritvoru sa svojom majkom.


U Kanberi je donesena odluka da žrtve požara dobiju pomoć u visini socijalne naknade za nezaposlene i to za period od 13 nedelja.
 

Hotel Srbina jedini radi

U Katumbi, koja je poslednjih dana pošteđena, ali stihija i njoj preti, i koja je turističko središte celog područja, takođe je vanredno stanje. Vlasnik tamošnjeg hotela, Đorđe Bubalo, kaže nam da samo njegov objekat radi, jer su vlasnici svih malih pansiona i restorana odlučili da zatvore.

- Otkazali su i svi moji gosti koji su ranije rezervisali boravak - kaže Bubalo. - Sada pružamo krov nad glavom i ishranu za vatrogasce i druge radnike koji ovde nalaze predah. Inače, ovo zdanje je solidna građevina, takođe raspolažemo i sa velikim parkingom na kome se sada nalaze službena vozila odbrane od vatre.


Bubalo kaže da je išao u Springvud, pošto tamo živi nekoliko članova njegovog osoblja.


- Teško mi je kad sam video kroz šta su sve ti ljudi prošli i kako su na mestima gde su nekad imali kuće sada samo ruševine i pepeo.


Po njegovim rečima, vlasnike kuća koje su izgorele drugi put čeka nova nevolja. Osiguravajuće kompanije, naime, odbijaju da ih osiguraju i kasnije im ostaje i da grade o svom trošku i da žive u neizvesnosti od novih požara.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online