Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 17.09.2013.
19:49
Vijesti A

Maher al Asad - čuvar Sirije i starijeg brata

Njegove fotografije retko se objavljuju, a njegovo pojavljivanje u medijima još je ređe. Možda baš zato mnogi kažu da je Maher al Asad, mlađi brat sirijskog predsednika Bašara al Asada, važan za opstanak i ostanak svoje porodice na vlasti.

Maher al Asad (zaokružen crvenom) sa bratom Bašarom na očevoj sahrani
 

Maher je komandant elitne jedinice koja štiti sirijski glavni grad Damask od pobunjenika, a veruje se da je pomogao u usklađivanju akcija kojima je zaustavljeno napredovanje pobunjenika, skoro tri godine od početka sukoba. Među opozicionim aktivistima ima reputaciju brutalnog čuvara režima.

Njegov najstariji brat Basil bio je predodređen za preuzimanje vlasti poput princa kojeg je javno "reklamirao" otac Hafez očekujući da ga nasledi na čelu Sirije. Međutim Basil je 1994. poginuo u saobraćajnoj nesreći, što je značilo da će srednji brat Bašar, oftalmolog u Londonu bez ikakvog vojnog ili političkog iskustva, dobiti ulogu naslednika, što se i dogodilo posle Hafezove smrti 2.000. godine.

Najplaćeniji vojni odred

 

Oko 15.000 vojnika 4. oklopne divizije kojima komanduje uglavnom su pripadnici alavitske manjine, koji na građanski rat u Siriji gledaju kao na rat za opstanak. Oni su najbolje plaćen, uvežban i naoružan deo sirijskih oružanih snaga. Tokom poslednjih 12 meseci njegove snage su pokrenule nekoliko ofanziva protiv pobunjeničkih uporišta u predgrađima.

Dva brata - Basil i Bašar, "mučenik" i predsednik - često su zajedno prikazani na posterima. Međutim 45-godišnji Maher odlučno se sklonio iz javnog života. Prijatelji, saradnici iz vojnih krugova pa i njegovi protivnici opisuju ga kao vojnika od glave do pete.

Unutar poverljivog kruga oko sirijskog predsednika Maher je poznat kao zagovornik beskompromisnog odgovora na pobunjeničke akcije od početka ustanka.

"Od početka Maher je bio uveren da ustanak treba ugušiti pre nego što dođe do bilo kakvih pregovora", rekao je direktor Domunetacionog centra za ljudska prava za Bliski istok u Londonu Favaz Gerges.

Jedna od retkih fotografija porodice Asad: (S leva na desno) Maher, Bašar i Basil
 

"Život režima zavisi od Maherove sposobnosti da spreči pobunjenike u prodoru u Damask i svrgavanju režima njegovog brata... ako Damask padne, pada i režim", rekao je Gerges.

Najmlađi brat takođe je odigrao važnu ulogu u preoblikovanju sirijske vojske. Na početku sukoba oružane snage gubile su teritorije, a iz njenih redova bežali su vojnici i oficiri. Međutim ove godine vojska je uspela da ponovno uspostavi kontrolu na terenu nizom jakih protivnapada, zaustavljajući pobunjenike i potiskujućih iz nekih gradova.

"Sirijska vojska promenila se od nepokretne vojne institucije, pune pasivnih i umornih vojnika u mašinu za urbano ratovanje, pune veštih i čvrstih boraca", upozorava Gerges.

Pasionirani jahač

 

Kao i njegov brat, Maher je oženjen pripadnicom sunitske većine. Sa svojom suprugom Manal Džadan i troje dece, dve ćerke i 18-mesečnim sinom, živi u vili pored predsedničke palate u Damasku. Njegovi rođaci kažu da je pasionirani jahač i ima imanje sa konjima u Džafuru pored Damaska, skuplja dresove sa potpisima slavnih sportista i stare motocikle.

Maherov odnos sa starijim bratom sličan je odnosu njegovog oca Hafeza sa mlađim bratom Rifatom, koji je bio komandant elitne jedinice i koji je smatran "čvrstom rukom" režima u prvoj deceniji posle Hafezovog dolaska na vlast udarom 1970. godine. Ali Rifat i Hafez razišli su se sredinom 1980-ih pošto je mlađi brat iskazao ambiciju da preuzme vodeće mesto u državi. Nije uspeo u svojim namerama i od tada je u izbeglištvu u Evropi. General Maher al Asad dosad nije pokazao takve ambicije, a u javnosti nikada nije pokazan bilo kakav znak neslaganja među braćom.

Kada su opozicione snage 2012. izvele nekoliko napada u centru Damaska, pri čemu je stradao i zet porodice Asad - Asef Šafkat koji je bio na visokim odbrambenim i obaveštajnim mestima - neki su pozivali da Bašar prepusti Maheru mesto predsednika, ali to nikada nije preraslo u veću akciju.

POVEZANE VESTI

Utorak 17.09.2013. 22:20
Nadajmo se da je Maher stvarno maher u svom poslu tamanjenja terorista.
Utorak 17.09.2013. 23:36
Ime sve govori... Sta dodati...
Sreda 18.09.2013. 06:15
Na ovoj fotografiji niko nikome ne lici.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online