Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Četvrtak 05.09.2013.
13:34
Dojče vele A

Koliko je jaka Asadova vojska?

Ukoliko američki Kongres da zeleno svetlo, Sirija bi uskoro mogla biti napadnuta. Stručnjaci ne veruju da je Sirija u stanju da odgovori na napade. O snazi sirijske vojske mišljenja su podijeljena.

Sirijska vojska važi za najjaču u arapskom svetu
 

Kako će sirijska armija reagovati na ograničenu vojnu akciju? Za sada je poznato da je sirijska vojska, u sklopu priprema, svoje snage premestila u stambene delove glavnog grada Damaska. Tako barem tvrde stanovnici. Vojnici su, navodno, smestili opremu i naoružanje u stambene zgrade, škole i studentske domove. Jedna džamija u delu grada Al-Mezehu pretvorena je u kasarnu. Trenutno se može samo spekulisati o vojnoj snazi Bašara al Asada, dve godine nakon početka građanskog rata.

Više od 1.000 tona bojnog otrova

 

Još od izraelsko-arapskog Jomkipurskog rata iz 1973. godine, Sirija poseduje zalihe bojnog otrova. Prema podacima francuske tajne službe, reč je o 1.000 tona hemijskog oružja. Kao snabdevači se spominju Iran i Rusija. Međutim, pretpostavlja se da Sirija i sama proizvodi bojne otrove.

 

Domet hemijskog oružja je i do 800 kilometara, kaže Stahel. On ipak ne veruje da bi se to oružje, u slučaju napada, moglo koristiti protiv američkih ratnih brodova, kao ni protiv Izraela, u znak eventualne odmazde.

- Asad ima veliku vojsku, ali većina njegovih vojnika su suniti, objašnjava analitičar Džon Pike za Dojče vele i dodaje da je sastav problematičan i na višim vojnim položajima: Veliki deo njegove vojske je politički nepouzdan. Samo mali broj zapovednika uživa njegovo poverenje. A zapovednici Alaviti kojima veruje, moraju ostati u kasarnama kako bi kontrolisali da ne dođe do pobune.

Sirijska vojska je, bar u teoriji, važila za jednu od najjačih u arapskom svetu. Međutim, nakon dugog građanskog rata oslabila je, ne samo njena borbenost, već su se značajno smanjile i vojne jedinice. Broj od 325.000 vojnika skoro se prepolovio, piše Međunarodni institut za strateške studije u Londonu u analizi objavljenoj u ožujku ove godine.

Politikolog Albert Stahel sa ciriškog univerziteta u razgovoru za DW kaže da se i taj broj u međuvremenu dosta smanjio.

- Vojska je oslabljenja dezerterstvom generala i mnogih vojnika. U tom smislu ta vojska je već slomljena, kaže on.

Geopolitički stručnjak iz Ciriha smatra, međutim, da su zalihe oružja još uvek vrlo velike. Vojska ima sedam tenkovskih, tri pešadijske divizije i dve divizije specijalnih snaga Republikanske garde, zadužene za obranu Damaska. Stahel objašnjava da su sirijsku armiju godinama snabdevali Sovjetski savez i zatim Rusija.

Jedan od zapovednika ruske protivvazdušne odbrane, kojem se ne navodi ime, ne isključuje mogućnost da Sirija poseduje moderni ruski raketni obrambeni sistem S-300.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 05.09.2013. 14:10
Domet hemijskog oružja je i do 800 kilometara, kaže Stahel. On ipak ne veruje da bi se to oružje, u slučaju napada, moglo koristiti protiv američkih ratnih brodova, kao ni protiv Izraela, u znak eventualne odmazde. Зашто не ? Против агресора сва средства су добродошла.
Četvrtak 05.09.2013. 14:57
Asadova vojska nije Asadova nego Sirijska vojska odkud vam pravo da tako pisete kao da je to privatno vlasnistvo vojska. Zar je za vas novinare ruska vojska Putinova a americka Obamina, pa ljudi moji predsednici drzava su samo predsednici oni se menjaju a narod, drzava, armija i sve ostalo ostaje. Zato sam siguran da osim nekih placenickih vojski u svetu nema privatnih armija. Gde vi nadjoste Asadovu vojsku to niko nezna. Ako ste mislili na sirijsku armiju to je drugo al onda tako napisite. Placeni ste da pisete pravilno ili nam javite ako ste placeni za drukcije izvestavanje da bar znamo sa kim imamo posla.
Četvrtak 05.09.2013. 14:07
Mislim da nije važno koliko je jaka Asadova vojska nego to što je Rusima postalo jasno da ih Amerikaci isteruju iz svih zemalja u kojima oni imaju određeni interes. Ne samo da su ih isterali sa Balkana negi i iz Sjeverne Afrike. Ako bi Rusi sada popustili to znači da bi nakon Sirije,a verovatno posle toga i Irana, Ameri stigli na Ruske granice. To Rusi sigurno neće dozvoliti. Osim Rusa i Iran je shvatio igru Amera i to da su oni sledeća karika koju će Ameri rešavati. Verovatno će se i oni uključiti. Jest da su Ameri sada na strani Al Kaide ali pitanje je kako će i oni reagovati u slučaju napad SAD.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online