Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 04.03.2010.
14:45
Tanjug A

Anti-islamista u vrhu holandske politike

Preliminarni rezultati lokalnih izbora u Holandiji ukazuju da bi nova vodeća politička sila mogla da postane Partija slobode Gerta Vildersa koji se proslavio po svojim antiislamskim i antiimigracionim stavovima, a ako se ovakav uspon njegove stranke nastavi, u junu bi već, posle parlamentarnih izbora, mogao da postane premijer.

"Osvojićemo čitavu državu. Bićemo najveća partija u zemlji", pobedonosno je izjavio Vilders, pošto je video rezultate.

Kandidovanje Partije slobode na izborima u holandskom administrativnom centru Hagu i Almeru, gradu srednje veličine, prvi su pokušaj etabliranja Vildersove partije u nekoj lokalnoj vlasti.

Iako je Partija slobode svoje kandidate imala u samo dve lokalne jedinice, nova istraživanja javnog mnjenja koja su koincidirala sa izborima ukazuju da bi Vilders mogao da ostvari značajne rezultate na predstojećim opštim izborima.


Sa oko 50 odsto prebrojanih glasova u Hagu, Partija slobode osvojila je drugo mesto, iza Laburističke partije, dok je u Almeru postala najveća politička stranka.


"Ovo je izuzetan proboj", rekla je Sietse Fritsma, nosilac izborne liste Partije slobode u Hagu, dodajući da će uspeh njene stranke "potpuno izludeti establišment".

Prema istraživanju javnog mnjenja koje je sprovedeno paralelno sa izborima, Partija slobode mogla bi da osvoji između 24 i 27 poslaničkih mandata u parlamentu koji ima 150 mesta i svrstati se među tri najveće političke stranke, čime bi Vilders postao ključni igrač na veoma podeljenoj holandskoj političkoj sceni u kojoj vladu obično čine po tri stranke.


Partija slobode sada ima devet poslaničkih mandata. Holandski radio ocenjuje da bi Vilders, ukoliko ponovi ovakav uspeh u junu, mogao postati novi holandski premijer

 
Vilders je poznat i kao autor dokumentarnog filma "Fitna” (reč koja bi se mogla prevesti i kao "razdor“), u kome se islam prikazuje kao fašistička ideologija. Da bi dokazao tu svoju otrovnu tezu on je koristio i karikature danskog lista "Jilands posten” na kojima je prorok Muhamed prikazan sa eksplozivom u turbanu, što će reći kao terorista.

Taj film, i njegov autor – kao i karikature – oštro je osuđen u Turskoj, Indoneziji, Iranu, Pakistanu, kao i na sastanku Organizacije islamske konferencije koja okuplja 57 muslimanskih zemalja. On je bio predmet žestokih osporavanja i polemika i u samoj Holandiji, Britaniji i još nekim zapadnim zemljama, pošto sadrži poruke mržnje.

Razbarušenom Vildersu je novembra 2009. Turska zabranila ulazak u zemlju. On kao da je jedva dočekao odluku turskih vlasti da se ponovo oglasi i ospe vatru na Kuran i islamizaciju koja, kako tvrdi, već ozbiljno ugrožava zapadnu Evropu.

 

"Mislim da je to glupa odluka (turskih vlasti) jer ja nisam rasista i fašista. Ja sam demokratski izabrani političar koji predvodi jednu od najpopularnijih partija u Holandiji”, izjavio je u intervjuu istanbulskom "Hurijetu” . On je iskoristio priliku da Turcima očita lekciju o neprikosnovenom pravu na javnu reč, da im poruči da niko ne može da ga spreči da kaže šta misli o Kuranu i islamu. Ni u Holandiji, niti u Turskoj.

 

Vilders objašnjava da se bori – ne protiv Turaka i muslimana – nego protiv islama i Kurana. "Ja imam problema sa fašističkom ideologijom koja se zove islam. Kuran je novi Majn Kampf. Želim da dođem u Tursku i da to objasnim”, kaže on u intervjuu i izražava nadu da će vlasti u Ankari još jednom razmisliti i promeniti odluku, da će na kraju dobiti ulazne papire. U to je teško poverovati.

 

Lider "Partije pravde”, koja ima devet poslanika u holandskom parlamentu, nepomirljivi je protivnik prijema Turske u Evropsku uniju. On to ne krije i ima čudno objašnjenje.

 

"Ubeđen sam da je premijer Tajip Erdogan veoma opasna ličnost. On želi da islam ima veći uticaj u turskom društvu…U tome ga sprečava armija koja je čuvar Ataturkovog nasleđa”.

 

Na pitanje novinara da li će Ankara, i kada, postati punopravni član Unije, on je na sebi svojstven način odgovorio. „Ne! Ne u sledećih sto miliona godina!”, preneo je njegove reči "Hurijet”, najtiražniji list u Turskoj

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online