Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Ponedeljak 26.08.2013.
16:38
Beta A

Hejg: Možemo da delujemo u Siriji i bez odobrenja UN

Britanski šef diplomatije Vilijam Hejg ocenio je da je "moguće" odgovoriti na upotrebu hemijskog oružja u Siriji bez odobrenja Saveta bezbednosti UN, ali je odbio da daje detalje o vojnim opcijama koje razmatraju zapadne zemlje.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija
 

"Da li je moguće odgovoriti na upotrebu hemijskog oružja bez potpunog jedinstva Saveta bezbednosti UN? Rekao bih da jeste, inače bi moglo da bude nemoguće odgovoriti na takve zločine i smatram da to ne bi bila prihvatljiva situacija", rekao je Hejg u intervjuu za Bi-Bi-Si (BBC).

Hejg je naveo da Savet bezbednosti nije bio jedinstven o Siriji, da nije preuzeo odgovornost u odnosu na Siriju, jer da jeste bilo bi više šansi da se okonča taj konflikt do sada.

Rusija i Kina ranije su se usprotivile mogućoj zapadnoj vojnoj intervenciji u Siriji zbog navoda o tome da su snage sirijskog predsednika Bašara al Asada upotrebile hemijsko oružje u napadu na pobunjenike kod Damaska prošle srede. Sirijski režim je ovo demantovao tvrdeći da su hemijsko oružje upotrebili pobunjenici.

Hejg je ponovio da je uveren da su sirijske vlasti upotrebile hemijsko oružje 21. avgusta u predgrađu Damaska i ocenio da bi intervencija bila moguća iz "humanitarnih razloga".

Pročitajte još: Četvrta američka flota plovi ka Siriji!

"Upotrebili smo druge metode, diplomatske metode i nastavljamo da ih primenjujemo ali one do sada nisu imale uspeha. Sve što budemo uradili biće u skladu sa međunarodnim pravom", rekao je Hejg.

Britanski ministar je naveo da su Velika Britanija, SAD i druge zemlje kao što je Francuska vrlo jasno rekle da ne mogu da dozvole da se u 21. veku nekažnjeno koristi hemijsko oružje, ali je dodao da u ovom trenutku ne može "izložiti detalje o vojnim opcijama".

Hejg je ponovio da inspektori UN koji su krenuli u inspekciju lokacije gde je navodno upotrebljeno hemijsko oružje kod Damaska, dolaze "vrlo kasno". On je rekao i da im je pristup vrlo ograničen, na nekoliko sati kao i da ga organizuju Asadove vlasti.

"Da su sirijske vlasti mislile da je neko drugi to počinio trebalo je da dozvole pristup odmah i bez blokade", dodao je Hejg.

Francuski šef diplomatije Loran Fabijus je rekao da zapadne zemlje razmatraju šta da preduzmu u odnosu na navode o upotrebi hemijskog oružja u Siriji i da će biti doneta odluka "u danima koji dolaze".

On je dozvolio mogućnost da se zaobiđe Savet bezbednosti i rekao da se takva odluka može doneti "u nekim okolonostima", ali da treba jako paziti jer postoji međunarodno pravo.

Turski šef diplomatije Ahmet Davutoglu rekao je da je Turska spremna da se pridruži međunarodnoj koaliciji koja bi bila formirana da deluje protiv Sirije kao reakcija na navodni napad hemijskim oružjem, čak i bez odobrenja UN.

Aktivisti i Lekari bez granica javili su da je više od 300 ljudi ubijeno u artiljerijskom napadu vladinih snaga u sredu, kada je upotrebljen i otrovni gas. Vlasti u Damasku demantuju da su izvršili napad sa otrovnim gasom.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 26.08.2013. 21:39
Pandorinu kutiju su otvorili napadom na Srbiju, vreme ce pokazati da ce debelo zazaliti.
Utorak 27.08.2013. 21:40
Najveće ubice,pljačkaši,otimači ,izvršioci genocida,eugenike,vivo eksperimenata,osnivači koncentracionih logora,bacači atomskih bombi na planeti,zabrinuti su za ljudska prava.
Utorak 27.08.2013. 16:30
Usa i njeni podg..ni sateliti Britanija i Francuska... itd napali su bez odobrenja UN i SR YU što je nečuven presedan u 21. vjeku na tlu Evrope!!! Napali su i razorili u ime "humanitarnih razloga"?! Kasnije su istim scenarijem napadali i Avganistan, Irak, Libiju... Kako mogu amerikanci da bilo koga optužuju za upotrebu hem oružja kada su oni bacali atomske bombe na HIROŠIMU I NAGASAKI, na VIJETNAM napalm bombe...??? DA LI JE BILO KO ZA TO IKADA ODGOVARAO?! DANAS JE META SIRIJA...PITAM SE KO JE SLEDEĆI...I GDJE JE KRAJ AMERIČKOM LUDILU???....DEJA VU....(već vidjeno)...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online