Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 15.07.2013.
04:07
RTS A

Vojna parada u čast pada Bastilje

U znak sećanja na 14. jul 1789. godinu i na Francusku revoluciju, Francuzi obeležili nacionalni praznik. Na taj dan narod u Parizu je zauzeo zatvor Bastilju, simbol monarhije. Na Jelisejskim poljima održana tradicionalna vojna parada.

Na paradi je učetvovalo oko 4.800 vojnika, 241 konj, 265 vozila, 58 aviona i 35 helikoptera
 

Francuski predsednik Fransoa Oland rekao je da je francuska ekonomija, koja je ove godine ušla u recesiju i dostigla rekodni procenat nezaposlenosti, počela da se oporavlja i dodao da se industrijska proizvodnja poboljšala, kao i da je došlo do blagog povećanja potrošnje. Ipak, s obzirom na to da se Francuska bori da održi deficit pod kontrolom, Oland nije odbacio mogućnost povećanja poreza, kako bi održao ravnotežu u budžetu, prenela je agencija Frans pres.
 

Predsednik Oland, pratio je tradicionalnu vojnu paradu na Jelisejskim poljima iz predsedničke lože u društvu generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Ban Ki Muna i privremenog predsednika Malija Dionkunde Traorea.

Fransoa Oland u durštvu Ban Ki Muna i predsednika Malija Dionkunde Traorea
 


"Prisustvo vojnika afričkih zemalja predstavlja odavanje pošte svima onima koji su aktivno pomogli da terorizam bude proteran s teritorije Malija", rekao je Oland, a prenosi AP.

 

Oko 50 vojnika iz Malija, zatim vojnici iz Benina, Burkine Faso, Obale Slonovače, Gane, Gvineje, Liberije, Nigera, Nigerije, Senegala, Sijera Leonea, Čada i Togoa, koji su podržali Francusku u ratu protiv Al Kaide, učestvovali su u ceremoniji, uz francusku vojsku i američke vojnike.


 

Francuski ministar odbrane Žan Iv Le Drijan rekao je pred početak parade da ona predstavlja "znak solidarnosti, koji se na delu pokazao u Maliju, kao i zajedničke sudbine, uprkos udaljenosti, na koje svi treba da budu ponosni".
 

Ukupno, na paradi je učetvovalo oko 4.800 vojnika, 241 konj, 265 vozila, 58 aviona i 35 helikoptera. Tradicionalna vojna parada u Parizu povodom Dana pada Bastilje organizuje se od 1880. godine i u Evropi je jedinstvena po svojim razmerama, pošto je veća samo ona u Moskvi.


 

Dana 11. jula 1789. godine, kralj Luj Šesnaesti, pod uticajem konzervativnog plemstva i svoje supruge Marije Antoanete, smenio je reformističkog ministra Nekera i kompletno rekonstruisao vladu, što ga je dovelo u otvoren sukob sa stotinama hiljada Parižana.
Posle nekoliko sati borbe, pobunjenici su osvojili zatvor Bastilju 14. jula, ubivši upravnika markiza Bernara de Lonaja i zatvorske stražare. Bastilja je služila kao jak simbol svega što je omraženo pod starim režimom, iako je u napadu gnevnog naroda oslobođeno samo sedam zatvorenika.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 15.07.2013. 11:48
Boškovići su bili srpska plemićka porodica čije je poreklo iz Istočne Hercegovine- Orahov Do kod Trebinja. Stric od Ruđera, Božo Bošković ostavio je dubrovčkoj opštini 10 000 forinti za školovanje zapuštene dece. Po njegovoj želji osnivaju žensku pravoslavnu školu "Zaklada Bože Boškovića" Samo kod vas može stric Srbin a sinovac Hrvat.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online