Utorak 21. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
20
Ponedeljak 03.06.2013.
10:54
Beta A

Mađarski nacionalisti: Sbija ne može u EU dok se ne reše "južni krajevi"

Povodom 4. juna, dana koji se u Mađarskoj odnedavno obeležava kao Dan nacionalnog jedinstva i "oporavka od trijanonske traume", 2.600 srednjoškolaca će se međusobno posećivati u Mađarskoj, Rumuniji, Ukrajini i Srbiji.

Puštanje Rumunije u EU istorijska greška Mađarske, navodi pokret "64 županije"
 

Reč je o programu Saveza "Rakoci", u okviru kojeg će biti organizovane ekskurzije na Dan nacionalnog jedinstva, preneo je informativni portal "Vojvodina danas".

Trijanonskim sporazumom iz 1920. godine, Mađarskoj su, kao strani-gubitnici u Prvom svetskom ratu, oduzete dve trećine teritorije i trećina stanovništva. Povodom godišnjice tog sporazuma, juče je u Budimpešti održan i protestni skup u organizaciji ekstremističkog Omladinskog pokreta 64 županije koji se zalaže za reviziju Trijanonskog sporazuma, na šta upućuje i naziv tog ultradesničarskog pokreta, jer je Mađarska pre Prvog svetskog rata, u okviru Austro-Ugarske Monarhije, imala 64 županije.

Na skupu je govorio i poslanik ultradesničarske stranke Jobik u parlamentu Mađarske Tamaš Nađ Gaudi, koji je zatražio reviziju Trijanona i poručio da "niko ne treba da veruje da će se Mađari smiriti sa ovom situacijom".

On je rekao da je zahtev za teritorijalnom autonomijom Mađara u susednim zemljama "samo minimum", jer svaki narod u centralno-istočnoj Evropi raspolaže pravom na samoopredeljenje, "izuzev Mađara u Karpatskoj niziji".

Nađ Gaudi je kazao da je Mađarska 2005. godine počinila "istorijski greh", jer nije uložila veto na ulazak Rumunije u Evropsku uniju i dodao da se ne sme dogoditi "ista greška povodom pristupanja Srbije EU".

"Prijem Srbije treba blokirati sve dok se ne ispune opravdani zahtevi Mađara u Južnim krajevima", poručio je Nađ Gaudi. "Južni krajevi" su naziv koji mađarski nacionalisti koriste za Vojvodinu.

Učesnici skupa su formirali povorku i okupili su se prvo pred ambasadom Srbije u Budimpešti, a zatim i pred ambasadama Rumunije i Slovačke.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 03.06.2013. 11:08
taj film necete sigurno da gledate ... pz srbija ...
Ponedeljak 03.06.2013. 11:12
Pretenzije nacionalista Madjarske na srpsku teritoriju je agresorski akt. Ostra osuda i reakcije srpske Vlasti mora uslijediti. Mora - ali kome mi to pricamo, nasim politickim mlakonjima to i ne pada na pamet.
Ponedeljak 03.06.2013. 11:29
Lešinari vatikanski.. Al hvala im na ovom zatezanju. Hvala i Ahtisariju i Merkel i ostalim koji nam jasno stavljaju do znanja da švapsko- turska katolička unija nije za nas, osim ako nismo spremni da budemo, doslovno, roblje. A ni takvi im nismo neophodni. Imaju oni među Slovenima, i bez nas, dobro, već vijekovima utrenirano "osoblje", genetski predodređeno za konjušare i bauštel
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online