Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 16.05.2013.
12:30
Beta A

U Venecueli fali svega, najviše wc-papira

Venecuela se i dalje suočava sa nestašicom osnovnih namirnica, a u poslednje vreme u prodavnicama više nije moguće naći ni sredstva za higijenu, posebno ne tolaet-papir.

Jurnjava po Karakasu za toalet-papirom. A kada ponestanu zalihe biće dobro i lišće koke
 

"Imam 71 godinu i ovo nikada nisam video", rekao je Manuel Fagundes, dok je u centru Karakasa bio u potrazi za osnovnim namirnicama.

Toalet-papir je juče bilo moguće naći samo u jednoj samoposluzi u glavnom gradu Venecuele. Jedna prodavnica je prethodno dobila veliku količinu koja je ubrzo razgrabljena, navodi agencija AP.

"Već dve nedelje ga tražim. Rekli su mi da ga ovde ima i zato sada čekam u redu", rekla je Kristina Ramios.

Venecuelanske vlasti optužuju prethodni režim za nestašicu koja je već dugo svakodnevnica u Venecueli, zemlji sa oko 26 miliona stanovnika, a ove nedelje su obećale da će problem delimično biti rešen tako što će biti uvezeno 760.000 tona hrane i 50 miliona rolni toalet-papira.

Ekonomisti kažu da je nestašica u Venecueli posledica kontrole cena čiji je cilj bio da osnovne namirnice budu dostupne najsiromašnijim građanima. Kontrola cena uvek rezultira nestašicom. Ona će biti sve gora, isto kao što je bilo u Sovjetskom Savezu, rekao je Stiv Henk sa univerziteta u Merilendu, u SAD.

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro tvrdi da opozicija i privatni privredni sektor doprinose nestašici, pošto time žele da destabilizuju državu.

Problem nestašice toalat-papira komentarisao je i venecuelanski ministar trgovine Alehandro Fleming rekavši da je to posledica povećane potražnje do koje je došlo zbog "kampanje u medijima", čiji je cilj bio da destabilizuje državu.

Prema njegovim rečima, uobičajana potražnja za tolaet papirom je 125 miliona rolni, a sada se traži dodatnih 40 miliona.

"Uvešćemo još 50 miliona kako bismo tim grupama pokazali da nećemo popustiti", rekao je on.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 16.05.2013. 14:02
Davno oprobani I uspjesni recepti za rusenje jednog rezima. Umjesto USA I NATO sankcija velike kompanije u Venecueli koje nisu u 99% slucajeva nikako pod kontrolom drzave namjerno izazivaju nestasice I pometnje na trzistu a uz to dobro placeni mediji I pojedinci optuzuju vlast. Ako ovako nastave Chavezovci se nece odrzati ni godinu dana. Imperija zla (USA) zestoko udara Venecuelu I tesko ce moci da izdrze.
Četvrtak 16.05.2013. 13:11
Zemlja koja se previše bavi politikom, a premalo običnim, životnim pitanjima.
Četvrtak 16.05.2013. 14:37
A kod nas i nije potreban jer mnoge %%zice i sa njim ako se brisu, smrde pa smrde.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online