Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 22.04.2013.
02:22
Vesti A

Tuđmanov pratilac ostao bez indeksa?

Tokom saslušanja pred Tribunalom, Dušan Milošević je govorio putem video-linka. Svedočio je slično kao i tokom suđenja, ali je izneo i dopunske dokaze o optužbi zbog koje je završio iza rešetaka.

Foto: Ilustracija

Na sudu, Milošević je priznao da je bio radnik policije Jugoslavije, Službe državne bezbednosti (SDB), kao i da je obavljao osetljive poslove za vladu koja je nadgledala predsednika Hrvatske. On je nabrojao veći broj osoba, za koje je tvrdio da su bili njegovi predavači i ostao je pri tvrdnjama da je diplomski rad predao načelniku policije. Navodno nije imao kopiju kao ni diplomski rad sa fakulteta i postdiplomskih studija.

Milošević je tvrdio da je dobio indeks, ali da ga je ostavio u Srbiji, a da je u međuvremenu dokument izgubljen. Priznao je da se na fakultetu master ispit polaže pred tročlanom komisijom nastavnog veća. Ostao je pri tvrdnjama da nije morao da polaže ispit na taj način, jer je njegova teza bila izuzetno važna zbog čega je napravljen izuzetak.


Milošević je oštro negirao svedočenje Gordane Sulejmanović s Beogradskog Univerziteta. Tvrdio je da ona nema nikakva ovlašćenja da svedoči u ime fakulteta, da je neko "dobro platio da dođe u Australiju", optužujući je da je došla da lažno svedoči. Optužio ju je i da je bila pod optužbama za prevare i druge kriminalne aktivnosti, pa čak i da je čitav Defektološki fakultet, uključujući i dekan, bili pod istragom zbog korupcije.


Gordanu Sulejmanović je okarakterisao kao nepouzdanog svedoka, da nije stručna da svedoči, kao i da nema kvalifikacije za stručnu ekspertizu diploma. On je tvrdio da ne može da se isključi mogućnost da se njegov dosije zagubio ili da je pogrešno arhiviran, a da ona nije mogla da proveri svaki od 7.000 studentskih dosijea.


Milošević je za priloženu diplomu sa greškama rekao da ne može da se zaključi

Ko je dr Radosavljević?

 

Milošević je u formularu za registraciju podneo potvrdu da je stažirao pod supervizijom izvesnog dr Radosavljevića. Međutim, izgledalo je da je potvrdu napisao upravo Milošević. On je naveo da je popunio obrazac, jer navodno u Srbiji nisu znali kako potvrda treba da se popuni za Australiju. Njegovo obrazloženje je bilo neubedljivo. Takođe, adresa Dr Radosavljevića, Golubačka br. 20 u Šimanovcima, zapravo je Miloševićeva bivša kuća. Predočeno je da je reč o "petosobnoj kući, koju je sam sagradio".

da ima nepravilnosti o kojima je govorila gospođa Sulejmanović.
Na sudu je svedočila i Aleksandra Matović, koja je bila jedini svedok koju je Milošević pozvao.


Tribunal je prihvatio obrazloženje da u kombinaciji s drugim nepravilnostima na dokumentima Miloševića, i svedočenja Gordane Sulejmanović bilo nemoguće da se steknu kvalifikacije sa odseka pedagogije na defektologiji. Takođe na diplomi master i postdiplomskih studija bio je pogrešan potpis dekana. I potpis rektora je bio neispravan, a datum na diplomi bio je istog dana kada je Milošević branio diplomski ispit, što je neizvodljivo.


Zbog toga je Tribunal smatrao da nisu potrebne nove stručne ekspertize o valjanosti Miloševićevih diploma. Tribunal je smatrao da iako postoje mogućnosti da su se podaci o Miloševiću zagubili u registru, ipak nisu u skladu s drugim dokazima koji su izneti tokom suđenja. Čak ni svedočenje Aleksandre Matović, nije pomoglo Miloševiću, čulo se pred sudom.


- Nismo mogli da zaključimo iz toga da je Milošević bio student na Univerzitetu, a da ostavimo sa strane da je bio upisan na bilo kom predmetu tamo navodi se u zaključku Tribunala.


U zaključcima Tribunala navodi se i da je Milošević nudio nezadovoljavajuće dokaze, koji su postajali sve neadekvatniji kako je saslušanje proticalo. Iako je

Optužio i advokate

 

Milošević je optužio svoje advokate, koji su ga branili, da su zapravo radili u interesu tužilaštva. Tvrdio je da mu je navodno savetovano da ne mora da poziva svedoke, kao što su ljudi koji bi mogli da potvrde da je stekao diplome.


- Pročitavši transkript sa suđenja, primetili smo da je njegova odbrana porekla mnoga od pitanja, što nam je on već ukazao. Ne prihvatamo da nije bio adekvatno branjen. Takođe ne prihvatamo da je savetovan od odbrane da ne treba da pozove ključne svedoke. Smatramo da ukoliko to nismo razmatrali u ovom slučaju, moraćemo da razmatramo na odgovarajući način pred Apelacionim sudom - navodi se u obrazloženju.
Podseća se da je Milošević sve vreme suđenja imao pomoć prevodioca, ali da nije tražio te usluge tokom pretresa pred Tribunalom.

svedočenje započeo pravilnim ukazivanjem, na slabosti kako ih on vidi iz slučaja protiv njega, kasnije je sve optužbe pravdao teorijom zavere. Milošević smatra da je suđenje protiv njega bilo namerno vođeno na nezakonit način.

Njegovi odgovori na postavljena pitanja bili su dvosmisleni. Nije bio u mogućnosti, primera radi, da kaže ime svojih teza sve dok ne pogleda u materijal, ili da li je rukopis na dokumentima njegov ili ne. Pravdao se da je rad u tajnoj službi ostavio posledice "na njegovu mogućnost da odgovori na pitanja".


- U dokumentima koje je podneo komisiji za Registraciju psihologa u Viktoriji, Milošević se predstavio da je radio kao psiholog u Jugoslaviji u periodu od 1989. i 1981. Jasno je analizom tog materijala, da je reč o lažnom predstavljanju. Takođe, primetili smo da psiholozi nisu morali da se registruju u Srbiji, na isti način kao u Australiji, a da komisije za registraciju nisu postojale u Srbiji, Jugoslaviji ili Vojvodini. To je jasan dokaz kontrasta onom što je Milošević tvrdio prilikom zahteva za registraciju, na svom CV-u da je bio registrovan kao psiholog od Komisija za registraciju u Srbiji, Jugoslaviji i Vojvodini. On nije ni u jednom slučaju, pa čak ni po svojoj verziji događaja posedovao kvalifikacije psihologa 1989, a čak nije mogao da obrazloži tu grešku.


Tribunal je zaključio da je Milošević do registracije došao na nelegalan način ili korišćenjem falsifikata.


- Želimo ovom prilikom da izrazimo svoje iznenađenje da je Milošević uopšte uspeo da se registruje u Viktoriji. Čitajući priloženu dokumentaciju iz podnetog zahteva, proističe da bi Nadzorna komisija za registraciju trebalo da se zabrine - navodi se u obrazloženju Tribunala koji je zaključio da se Milošević izbriše iz registra psihologa.


- Miloševićev postupak je bio sračunat i unapred smišljen, on je ispunio veći broj obrazaca i napravio veći broj dokumenata kako bi došao do lažne akreditacije. Miloševićev postupak je bio veoma opasan. Registracija se vrši kako bi se članovi zajednice zaštitili i kako bi se lečili samo od strane zdravstvenih radnika, koji su obučavani na profesionalni i etički način. Njegov postupak je imao posledicu da veliki broj osetljivih ljudi, kojima je bila potrebna usluga psihologa, ne dobije adekvatnu pomoć. Nema sumnje, reč je o banalnom slučaju prevare, koja je udarila u srce procesa registracije. Zbog toga nema sumnje u naš izbor da mu poništimo registraciju - stoji u presudi koju je potpisao predsednik komisije Tribunala H. Lambrik.
 

Dokumenti nestali u vihoru rata

 

Tribunal je podsetio da Milošević tokom procesa nije imao dokaze od osobe koja je pohađala predavanja sa njim na fakultetu u Beogradu, dokaz nekoga s kim je radio kao psiholog u Beogradu, ili bilo koji dokaz koji bi to potvrdio. Takođe, nema dokaza da je završio fakultet, nema indeks, potvrde o položenim ispitima, diplomske radove ili bilo koja druga fakultetska dokumenta. Takođe, nije imao dokaz da je studentska dokumentacija uništena tokom ratnih konflikta između Hrvatske i Srbije, kao što je tvrdio.


- Nedostatak dokaza ne može da se opravda time što je Milošević u pritvoru. On je u stalnom kontaktu sa svojom ženom, koja je u kontaktu sa njihova dva odrasla sina koji studiraju u Beogradu. Pa čak i da je Miloševiću advokat savetovao da mu nisu potrebni svedoci, nema sumnje da je mogao da obezbedi da se oni pred nama pojave - navodi se u zaključcima Tribunala.

 

Nepravilnosti

 

Milošević nije mogao da potkrepi nijednim dokazom da je Gordana Sulejmanović bila pod istragom fakulteta. Nije imao dokaze da ona nema ovlašćenja da svedoči u ime fakulteta, zbog čega ni Tribunal nije mogao da prihvati da ona nije zvanično govorila u njihovo ime.


Tribunal je prihvatio da gospođa Sulejmanović nije bila ekspert za identifikaciju falsifikovanih diploma, ali su prihvatili da na diplomama Miloševića postoje nepravilnosti.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online