Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Četvrtak 04.04.2013.
11:01
Beta A

Protivraketni štit SAD kao odgovor Pjongjangu

Severna Koreja saopštilaje da je njena vojska dobila dozvolu da "manjim, lakšim i raznovrsnim" nuklearnim oružjem napadne Sjedinjene Američke Države, dok je iz Vašingtona saopšteno da će zaštitu regiona biti pojačana razmeštanjem protivraketnog sistema na ostrvo Guam u Pacifiku.

"Nemilosrdne operacije" severnokorejskih snaga su "konačno ispitane i odobrene", navodi se u saopštenju vlasti u Pjongjangu, koje je prenela Korejska centralna novinska agencija. U njemu se dodaje da rat može početi "danas ili sutra".

Vojska Severne Koreje je navela da ima dozvolu za neutralisanje američke "agresije" pomoću "moćnih, praktičnih vojnih sredstava odupiranja" koje uključuju atomsko oružje.

Rastu tenzije između Severne Koreje i SAD

"Sjedinjenim Američkim Državama bi bilo bolje da dobro razmisle o sadašnjoj ozbiljnoj situaciji", poručuje se u saopštenju.

Pentagon je najavio da će na ostrvo Guam, američku teritoriju u Tihom okeanu, razmestiti sistem za odbranu od raketnih napada kako bi se pojačala regionalna zaštita od mogućeg nuklearnog napada. Američki sekretar za odbranu Čak Hejgel rekao je da Vašington čini sve, a sličnu izjavu je dao državni sekretar SAD Džon Keri.

"Neki od poteza koje su oni (Severnokorejci) povukli u poslednjih par sedmica predstavljaju vrlo jasnu opasnost i pretnju interesima sasvim sigurno naših saveznika, počev od Južne Koreje i Japana, i direktnu pretnju SAD u vezi sa našom bazom na Guamu, Havajima i sa zapadnom obalom Amerike", rekao je Hejgel.

Ministarstvo odbrane Južne Koreje je saopštilo da je njena vojska spremna da se izbori sa svakom provokacijom Severne Koreje, rekao je novinarima zamenik ministra odbrane Vi Jong Sub.

Uprkos ratobornoj retorici Pjongjanga, analitičari ne očekuju nuklearni napad Severne Koreje i ukazuju da vlasti te zemlje znaju da bi takav potez bio saomubilački za čitavu tu zemlju. Eksperti za atomsko oružje smatraju da Pjongjang još nema mogućnost da lansira nuklearne bojeve glave.

Međutim, ostali nuklearni kapaciteti ove zemlje nisu sasvim poznati, rekao je jedan visoki zvničnik vlade u Seulu, ali je dodao da bi u slučaju nuklearnog napada na glavni grad Južne Koreje ili neko drugo mesto, radioaktivna prašina ugrozila i napadača - Pjongjang.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 04.04.2013. 11:46
ЛАНСИРАЈ ИХ БРАТЕ КИМЕ ДА СЛАВИМО ТВОЈЕ ИМЕ !!!
Četvrtak 04.04.2013. 11:27
Ovo sto se desava na korejskom poluostrvu je krik nemoci. Tipo:"Drzite me ljudi da cudo ne napravim" S.Koreja skrece paznju na sebe kao opasnu silu koja u rastrojstvu izazvanim gladju moze napravati razne zlocine. Kinezi kao njihovi glavni saveznici bi trebalo da ih smire i ekonomski pomognu. U protivnom stradace, prije svih, neduzan narod. Medjutim, ima tu neceg ponizavajuceg i za Kineze...ne mogu ni oni da ih prehranjuju za uvjek!?
Četvrtak 04.04.2013. 12:03
ДА САД ИМАМО ВОЈСКУ КАО ПРЕ ПАР ГОДИНА ПА ДА ИСКОРИСТИМО ОВАЈ ЕВЕНТУАЛНИ РАТ ИЗМЕЂУ КОРЕЈЕ И АМЕРИКЕ И ПОВРАТИМО КОСМЕТ !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online