Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 15.03.2013.
02:33
Vesti A

Balkanska mafija trgovala vojnim naoružanjem

Pod izrazom "balkanska banda" iskorišćenim u saopštenjima nakon velike racije policije NSW, podrazumeva se "mafija iz Vulongonga", saopštio je "Australijen". Reč je o podatku obelodanjenom dan posle akcije u kojoj je učestvovalo 350 do zuba naoružanih policajaca, koji su uhapsili 19 osoba.

Policija odvodi uhapšene

Na meti istrage koja je rezultirala masovnim racijama u utorak, o čemu smo juče pisali, bili su predsednici i najviše pozicionirani članovi "Anđela pakla" i "Komančerosa", najzloglasne bajkerske organizacija u državi. Prateći linije njihovog snabdevanja drogom, policija je, navodi se, utvrdila da su velike količine narkotika stizale iz inostranstva od azijskih kriminalnih grupa.


Od balkanske "mafije iz Vulongonga" dolazilo je vojno vatreno oružje, eksplozivi i druga roba, saznaju izdanja "Njuz Limited".


Da se s hapšenjima sačekalo još samo nedelju dana, obaveštajni podaci pokazuju da su kriminalci pripremali veliku pošiljku droge. Međutim, rizik je postao suviše veliki. Pre više dana, naime, postalo je jasno da je doveden u pitanje život osobe na terenu koja je snabdevala policiju važnim podacima.
 

Blekiju zaplenjen "Harli"

Jedan od uhapšenih jeste i potpredsednik "Komančera" Kemel Barakat zvani Bleki. Zaplenjen mu je motor "Harli Dejvidson", a protiv njega su podnete za prekršaje s drogom i "svesno upravljanje aktivnostima kriminalne grupe".

Krenulo se u akciju koja je predstavljala jednu od najvećih koordiniranih racija viđenih za više od dve godine. Učestvovalo je 350 policajaca koji su pretraživali adrese od Vulongonga do Port Stivensa.


Među najznačajnim uhapšenim liderima bandi nalazi se predsednik gradskog ogranka "Anđela pakla" Feliks Lajli. On je uhapšen u Sitiju pri raciji na klub u ulici Xorx. Prema dostupnim dokumentima, on je optužen da je policijskom informatoru ponudio na prodaju pištolj "glok" između 17. novembra i 6. decembra 2011, uz ponudu amfetamina i kokaina.


Njegovu molba da se brani sa slobode je odbijena i on će se naći pred sudom ponovo 22. marta.


Ukupno četiri sata trajalo je pretraživanje kuće predsednika "Komančera" Đakoma Xeka Di Picija. Detektivi su mu zaplenili kompjuter, mobilni telefon i druge predmet. Di Picio nije, međutim, nije optužen niti uhapšen. Ali, njegov brat Đani, koji nije član bande, uhapšen je u svojoj kući u Merilendsu i optužen za prodaju droge.


Da li je Mačkić agentu prodao eksploziv?

Goran Mačkić (52), izveden je u sredu pred Centralni lokalni sud u Sidneju gde mu je odbijena mogućnost da se brani sa slobode. Mačkić iz Kalala Beja na južnoj obali NSNj, optužen je da je policijskom agentu u civilu, aprila prošle godine, prodao eksploziv namenjen ratu bajkerskih bandi.


Na sudu je rečeno da je Mačkić osuđen 2002. godine za ubistvo iz nehata i 2004. godine pušten iz zatvora.


Policijski tužilac, narednik Adam Čekli, kazao je da je Mačkić doprineo rastu napetosti između sidnejskih kriminalnih grupa. Narednik je rekao da će policija teretiti Mačkića kao delu organizovane balkanske kriminalne mreže koja je bila na meti racija izvedenih u utorak.


- Prodaja eksploziva predstavlja veliki rizik za javnu bezbednost, to može dovesti do gubitka života i ozbiljne štete na imovini - rekao je Čekli.


Narednik je dodao da policija zasniva slučaj na razgovorima snimljenim s policijskim informator i jednog broja tajno snimljenih razgovora.
 

Branilac: Zamena identiteta

Policija je koristila Mačkićeve fotografije sa vozačke dezvole i njegove podatke u Centrelinku kako bi ga identifikovala kao čoveka na snimcima napravljenim tokom praćenja, rečeno je sudu.
Njegov branilac je istakao da je reč o zameni identiteta, da je Mačkić Srbin i da ima "nekih sličnosti" između Mačkića i čoveka na policijskoj fotografiji, ali da to nije on.

Policijski tužilac je istakao da je Mačkiću bilo poznato da eksploziv ima potencijal da nanese "ozbiljne štete i gubitak ljudskih života", takođe i da je trebalo da bude "veoma upoznat s nasiljem koje se poslednje dve godine dešava u Sidneju".


- Optuženi je snabdevao eksplozivom jednu od ih organizacija - rekao je tužilac.


Sudija za prekršaje Les Mebat odbacio je mogućnost da Mačkić bude pušten da se uz kauciju brani sa slobode i rekao da tužba ima snažan osnov protiv njega.


Barister Dejvid Limi koji zastupa Mačkića, kazao je da kriminalni dosije njegovog klijenta na papiru izgleda lošije nego što je u stvarnosti.


- On je umetnik koji priprema izložbu na kojoj bi trebalo da bude prodato najmanje 100.000 dolara vrednih radova. On takođe brine ko će voditi računa o njegove dve mačke.


Limi je dodao da Mačkić ima ozbiljne zdravstvene probleme i da će se braniti da nije kriv i da je u ovom slučaju reč o zameni identiteta. Takođe je rečeno da se Mačkić predao u utorak u policijskoj stanici na Kings Krosu.


Mačkić ostaje u zatvoru najmanje do narednog pojavljivanja pred sudom 25. marta, izvestio je "Sidnej morning herald".


Još petorica uhapšenih izvedeno je u sredu pred sud.

POVEZANE VESTI

Petak 15.03.2013. 04:52
Нисмо сви исти! Има држава где цела нација живи од продаје оружја и рат наметне а неко ни метак не може да пеода! Да су момци продавали америчко наоружање, сад би били на слободи!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online