Sreda 22. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
23
Nedelja 03.03.2013.
15:29
Beta A

Rumunija na putu da prizna Kosovo

Ministar spoljnih poslova Titus Korlacean izjavio je da bi bila "greška" ako Rumunija ne bi uzela u obzir promene i napredak u vezi sa Kosovom i "ostala zakopana u prvoj liniji kao japanski vojnik na Pacifiku", posle završetka Drugog svetskog rata.

Za razliku od ministra spoljnih poslova, predsednik Rumunije Trajan Basesku čvrsto izražava stav Rumunije o nepriznavanju nezavisnosti Kosova
 

Korlacean je to rekao u emisiji rumunske Televizije Realitatea, na pitanje novinara da li će se Rumunija pridružiti "evropskom trendu" što se tiče priznavanja nezavisnosti Kosova.

"Postoji politička realnost na Kosovu koju treba tretirati inteligentno i otvoreno", naveo je ministar.

Rumunija treba da gleda vrlo pažljivo na odvijanje političkog dijaloga Beograd-Priština na kojem učestvuje visoka predstavnica za spoljnu politiku EU Ketrin Ešton. To su realnosti o kojima Bukurešt treba da vodi računa, rekao je ministar.

Premijer Viktor Ponta pozdravio je pre nekoliko dana odluku Komiteta direktora Saveta regionalne saradnje o učešću "provincije Kosovo" u RČ. Ponta je naveo da je ta odluka izraz "regionalne saradnje, kao relevantni instrument približavanja celog regiona Zapadnog Balkana Evropskoj uniji".

"Rumunija je posebno zainteresovana u podržavanju inicijativa koje su u stanju da značajno doprimose transformaciji regiona u zonu stabilnosti, poverenju, implementiranju osnovnih kriterijuma za što veće približavanje Evropskoj uniji", naveo je premijer.

Dodao je da u tom sklopu, Rumunija "podržava dijalog Beograd-Priština, koji doprinosi ubrzavanju pozitivnih procesa u regionu". Zvanično ni na nivou predsednika države ni na nivou premijera nisu dati ni najmanji znaci da bi Rumunija menjala svoj stav i priznala nezavisnost Kosova, iako periodično dobija signale iz Brisela kako bi se opredelila za stav večine članica EU.

Predsednik Trajan Basesku u svim prilikama čvrsto izražava stav Rumunije o nepriznavanju nezavisnosti Kosova, jer to nije u skladu sa međunarodnim pravom.

Basesku je poslednji put govorio o Srbiji 21 januara ove godine na susretu sa ambasadorima akreditovanim u Rumuniji, kada je rekao da "pozdravlja napredak Srbije na evropskom putu nakon što je dobila status kandidata za pridruživanje Evropskoj uniji, koji je uveliko zaslužila".

Ministar spoljnih poslova Korlacean je tokom godina, dok je bio senator u opoziciji, više puta kritikovao srpske vlasti zbog nepoštovanja prava rumunske manjine u Timočkoj krajini, ali je kritikovao tadašnje rumunske vlasti kada su uslovljavali status kandidata Srbije za pridruživanje EU protokolom o zaštiti rumunske manjine u Srbiji koji je konačno i bio potpisan 1 marta 2012. u Briselu.

POVEZANE VESTI

Nedelja 03.03.2013. 15:46
Немојмо да гајимо погрешну слику о Румунији као "пријатељској" држави. Румунија нам је била пријатељ једино кад је имала користи од нас. Увек је имала аспирације према Банату и Неготинској крајини. Друго не мали број албанаца цинцарског порекла је на власти у Румунији . Па сад размислите какав нам је Румунија "пријатељ"
Nedelja 03.03.2013. 17:17
Treba reći istinu;U Rumuniji živi oko DVA MILIONA MAĐARA,Ova nacionalna zajednica nema nikakva kolektivna prava a tretirani su kao narod drugog reda.Rumuni priznavanjem Kosova otvorio bi problem u Transilvaniji neviđenih razmera,zato netreba da se bojimo da će priznati Kosovo.
Nedelja 03.03.2013. 16:07
"пријатељи" попказали су се колики су "пријатељи" 1999 ..90.од нас добили несебићну помоћ , а 99 дали натоу небо данас рокају ... да користим теже и ружне речи ?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online