Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 11.02.2010.
14:21 >> 14:57h
Vestionline A

Heroj Kanade - serijski ubica i silovatelj?

Rasel Vilijams, pukovnik kanadskog vazduhoplovstva i odlikovani oficir od karijere, uhapšen je u prošlu nedelju u bazi Trenton pod optužbom za prvostepena ubistva Džesike Lojd i Mari-Frans Komo. Nakon sačinjavanja psihološkog profila počinioca ovih zločina, policija je posumnjala da je u komandantu najprometnije kanadske vojne baze uhvatila serijskog ubicu, i počela da odmotava višedecenijsko klupko stravičnih zločina...

Pukovnik Vilijams će se pred nadležnim sudom u kanadskom gradu Belvilu pojaviti u ponedeljak, a u ovom trenutku se, osim za dva navedena ubistva, tereti i za dva slučaja nasilnog držanja osoba u zatočeništvu kao i za dva slučaja provale i seksualnih napada u oblasti mesta Tvid septembra 2009. godine.

Oficir od poverenja

 

Tokom sjajne vojne karijere, Vilijams je izvršavao nekoliko dužnosti "visokog profila", kao što su pilotiranje avionima koji su širom sveta štitili premijera i generalnog guvernera, postavljanje tajnog kampa u Persijskom zalivu, i najskorije - nadgledanje kanadske pomoći Haitiju.

Uhapšen je u svom domu u Otavi, gde je živeo sa suprugom Meri Elizabet Hariman, saradnicom izvršnog direktora kanadske "Heart and Stroke“ fondacije.

Prva žrtva, Mari-Frans Komo (38) je 29. novembra prošle godine pronađena mrtva u svom domu u mestu Brajton u kanadskoj državi Ontario.

Ona je bila desetar kanadskog vojnog vazduhoplovstva i stjuardesa sa sedištem u bazi Trenton. Vilijams joj je bio pretpostavljeni.

Džesika Lojd

Džesika Lojd (27) je nestala 29. januara, a njeno telo pronađeno je tek dan nakon hapšenja Vilijamsa.

Policija medijima nije otkrila mnogo detalja o "slučaju Vilijams", ali je saopštila da su sličnosti uočene u dva zločina uverile policiju da se radi o istom počiniocu.

Sličnosti su navodno sledeće: obe žrtve su napadnute u svojim stanovima iznenada tokom noći, vezane za stolice i fotografisane tokom zločina. Napadač je bio smiren, i nije žurio.

Vilijams je pripadnik kanadske vojske još od 1987. godine, pa policija istražuje nerešene slučajeve u svim mestima u Kanadi i inostranstvu u kojima je on od tada bio raspoređen, pošto ima razloga da veruje da dva poslednja ubistva nisu i jedina koja je počinio.

"Mačo-men" ubica

 

Takozvane "Mačo men ubice“ su, prema stručnjacima FBI-a, najređi tip serijskih ubica. To su obično muškarci koji su sjajno organizovani, dobro se izražavaju, trude se da daju odlične rezultate na radnom mestu, vole da nose uniformu, često su pripadnici vojske ili policije, imaju ogromnu potrebu za posedovanjem moći i kontrole i ispoljavaju opsesivno-kompulsivnu potrebu da "stvari budu učinjene samo na jedan, vrlo specifičan način“.

Naime, na osnovu analize ovih slučajeva, konsultovani FBI profajleri smatraju da je zločine počinio takav tip seksualnog napasnika koji je inteligentan, oprezan i opušten u sprovođenju zločina.

Na osnovu toga se može zaključiti da takav stadijum nije dostigao odjednom već postepeno, tokom dugotrajnije zločinačke aktivnosti, započete možda već sa svega 18 godina.

Vojni zvaničnici šokirani su optužbama protiv Vilijamsa, koga opisuju kao smirenog i vrednog, ali su ga ipak suspendovali sa mesta komandanta baze u Trentonu, najprometnije kanadske vojne postaje. Ukoliko bude osuđen, Vilijams će biti otpušten iz vojske kao "nečastan“.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online