Ponedeljak 13. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 29.12.2012.
17:24
Blic A

Nemci "izvoze" penzionere

Hiljade nemačkih penzionera odlazi u jeftinije staračke domove i centre za rehabilitaciju u istočnoj Evropi i Aziji zbog pada standarda i rasta troškova potrebnih za brigu o starima. Kritičari ovog "egzodusa“ smatraju da je to "nehumana deportacija“.

Foto: Ilustracija
 

Nemačka se ubraja u društva koja najbrže stare, zbog čega sve više Nemaca boravi u staračkim domovima. Međutim, prema pisanju britanskog "Gardijana", zbog finansijske krize u evrozoni, mnogi više ne mogu sebi da priušte taj "luksuz", pa su prinuđeni da se presele u ustanove sličnog tipa u istočnoj Evropi i Aziji.

Razlog je očigledan: dok penzije stagniraju, prosečna cena boravka u domu kreće se od 2.900 do 3.400 evra mesečno.

S obzirom na to da životni standard Nemaca kontinuirano opada, u narednim godinama broj penzionera koje će Nemačka "izvoziti" drastično će se povećati. Demografi ovakvu situaciju opisuju kao "tempiranu bombu".


Hroničnu krizu sistema brige za stare u Nemačkoj - zbog manjka radne snage i rasta troškova - godinama su ublažavali radnici iz istočne Evrope koji su dolazili u Nemačku da bi negovali stare i nemoćne. Međutim, prebacivanje starih u istočnu Evropu smatra se novim očajničkim potezom, koji označava da sistem ne funkcioniše čak ni uz uvezenu jeftinu radnu snagu.


Socijalferband Dojčland, društveno-politička organizacija koja se bavi socijalnim pitanjima, ističe da činjenica da Nemci ne mogu da plate troškove boravka u staračkom domu u vlastitoj državi zahteva da se zazvoni na uzbunu i političku intervenciju države.


- Ne možemo da dozvolimo da ljudi koji su ceo život gradili Nemačku kako bi postala ovo što je danas, budu deportovani. To je nehumano - izjavio je Ulrike Mašer, predsednik Udruženja.


Istraživanje pokazuje da je 2011. godine 7.146 nemačkih penzionera živelo u staračkim domovima u Mađarskoj, više od 3.000 u Češkoj Republici i oko 600 u Slovačkoj. Nepoznat broj starih boravi u Španiji, Grčkoj i Ukrajini. Tajland i Filipini su najčešća destinacija u Aziji.


Mnogi penzioneri kažu da su sami odlučili da se presele zbog toga što starački dom, na primer u Mađarskoj, košta trećinu ili dve trećine cene domova u Nemačkoj, kao i zbog bolje usluge i nege. Međutim, mnogi zbog novca nisu imali izbora.


Kristel Binštajn, sa Univerziteta Viten/Herdeke, kaže da su domovi u Nemačkoj na "granici pucanja" zbog manjka osoblja.


- Često jedna bolničarka brine o 40 ili 60 starih i može da im posveti svega 63 minuta dnevno - tvrdi ona.

POVEZANE VESTI

Subota 29.12.2012. 17:47
Под хитно да "увеземо" једно 100.000 немачких пензионера и да запослимо барем 20.000 младих!!!
Nedelja 30.12.2012. 14:27
Tako to biva kada ne žele da se brinu o svojim roditeljima.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online