Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 25.12.2012.
08:23
Blic A

Španija ljuta zbog pominjanja "katalonskog modela" u platformi

Odluka predsednika Srbije Tomislava Nikolića i tima njegovih savetnika da u platformi za Kosovo zatraži autonomiju za sve srpske sredine u pokrajini po uzoru na Kataloniju izazvala je burne reakcije u Španiji, piše "Blic".

Sa jednog od protesta za otcepljenje Katalonije
 

Naime, srpskim vlastima iz španskog ministarstva spoljnih poslova preneta je poruka da nisu očekivali takvu nesmotrenost, pre svega zbog sličnih interesa dve države, prenosi Blic. 

"Španci su zamerili što se pominje samo taj model. Poručili su srpskim zvaničnicima da nisu to očekivali, posebno zbog podrške koju Španija pruža Srbiji po pitanju nepriznavanja kosovske nezavisnosti", kaže izvor Blica iz Vlade Srbije. 

I analitičari navode da je ovo jedan nepromišljeni potez o kojem je trebalo voditi računa pre nego što je platforma predstavljena javnosti.

"Srbija hoće dva Kosova - srpsko i albansko"

Diplomata Ognjen Pribićević kaže za naš list da je metodološki i taktički pogrešno pominjanje samo jednog modela u platformi, u ovom slučaju katalonskog. On kaže da bi u ovakvim slučajevima ili trebalo preskočiti konkretne primere ili navesti nekoliko.

"Da su rekli da će se uzeti ponešto od Katalonije, Tirola i Olandskih ostrva, siguran sam da reakcije ne bi bilo. Ovo sada nervira i Špance i Brisel, jer može da uzrokuje probleme, pre svega separatizam", ističe Pribićević.

On, međutim, dodaje da to neće drastično uticati na promenu odnosa Španije prema Srbiji.

"Španci nikako neće priznati Kosovo, moguća je ljutnja ili zahlađenje odnosa, ali njima nije u interesu da priznaju nezavisno Kosovo", navodi on.

Profesor FPN-a Predrag Simić navodi da je reakcija iz Španije očekivana budući da je Katalonija za njih bolno pitanje.

"Razumem osetljivost Španaca, nenamerno je pogođena bolna tačka. Pitanje je unapred moralo da se reši. I u izradi platforme, ambasador, u ovom slučaju u Madridu, morao je da signalizira u određenom trenutku da se u španskoj prestonici mogu čuti tonovi negodovanja i da to može da izazove probleme", ističe Simić.

POVEZANE VESTI

Utorak 25.12.2012. 10:03
Cudi me kako je to promaklo Tomi diplomi!
Utorak 25.12.2012. 21:02
Па шта ако им се омакло? Па шта ако су и били непромишљени у избору примера? Ако су то уопште били ... Сад испаде да су нам сви који нису признали Косово и Метохију за независну државу, без обзира из којих ситно себичних разлога то нису урадили, веелики пријатељи ! Боли све њих оно дебело место за нас и пустили би нас очас низ воду да немају и сами фрку са својим сепаратистима. Дакле, мање жара кад разноразне квалификујете нашим пријатељима. Пријатеља је све мање и мање и треба их тражити једино код браће по крви и вери... све остало се није дуго одржало и на искушењима је пало!
Utorak 25.12.2012. 12:17
Svake nedelje novi ispad Nikolića. Zaista je bolje da više ne progovara.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online