Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 12.10.2012.
13:36
rts rs A

Amerika u predizbornoj groznici: Debata Rajan–Bajden

Burna rasprava o nacionalnoj bezbednosti, spoljnoj i ekonomskoj politici obeležila je potpredsedničku debatu SAD. Republikanski kandidat Pol Rajan optužio je sadašnju administraciju za lošu ekonomsku situaciju, kao i za loše poteze u rešavanju krize u Siriji, dok je Džozef Bajden krivicu za teško ekonomsko stanje i recesiju prebacio na republikance.

 Žustro se raspravljalo tokom debate
 

Potpredsednički kandidati Džozef Bajden i Pol Rajan suočili su se kasno noćas u  debati, a žustra rasprava povela se najviše oko nacionalne bezbednosti, spoljne i ekonomske politike.

Pored toga, Bajden i Rajan su u debati, koja je održana na jednom malom koledžu u saveznoj državi Kentaki, govorili i o porezima i zdravstvenoj zaštiti.

Potpredsednik SAD zatražio je od republikanaca u Kongresu, uključujući i kongresmena Rajana, da se "sklone" i dopuste administraciji Baraka Obame da popravi ekonomsku situaciju.

Bajden je republikance okrivio i za recesiju. "Govore o ovoj velikoj recesiji kao o nečemu što je palo s neba. 'O, Bože, odakle je došla?'. Došla je od ovog čoveka koji je glasao da se troškovi dva rata stave na kreditnu karticu", poručio je američki potpredsednik.

Republikanski kandidat uzvratio je podsećanjem da su predsednik Barak Obama i demokrate u Kongresu imale potpunu kontrolu 2008. godine koja im je omogućavala da urade sve što žele.

On je istakao da je administracija saopštila Amerikancima da će, ukoliko se usvoji paket stimulativnih mera, biti zabeležen ekonomski rast od četiri odsto, ali da je on samo 1,3 odsto.

 

Ambasada u Libiji, greška koja se neće ponoviti

Tokom rasprave o spoljnoj politici, Bajden je prošlomesečni napad u Bengaziju u kojem je ubijen američki ambasador u Libiji, nazvao tragedijom i obećao da neće biti ponovljene bilo koje počinjene greške.

Pol Rajan je pak oštro napao Obaminu administraciju zbog neadekvatnih bezbednosnih mera u tom libijskom gradu i zato što joj je, kako je naveo, trebalo dve nedelje da prizna da je reč o terorističkom napadu.

Američki potpredsednik je pak utvrdio da Obama nije bio obavešten da konzulat želi dodatno obezbeđenje.

Kada je reč o Iranu, republikanski kandidat istakao je da je ta zemlja postala "drska" zato što administracija nema kredibilitet u pogledu pitanja iranskog nuklearnog programa. Uzvraćajući na kritike, Bajden je rekao da su SAD uvele Iranu najoštrije moguće sankcije.

 Debata održana zbog podrške Mitu Romniju

Avganistan, Sirija...

Oštra rasprava vodila se i u pogledu povlačenja trupa iz Avganistana i situacije u Siriji. Bajden je pozdravio saradnju Obamine administracije sa američkim saveznicima u pogledu vršenja pritiska na sirijskog predsednika Bašara el Asada da se povuče s položaja.

"Radimo ono što je potrebno kako bi identifikovali one snage koje će omogućiti stabilnu vladu, a ne izazvati regionalni rast sunita i šiita nakon Asadovog pada", istakao je Bajden.

Njegov rival je istakao da je prošlo više od godine od kako je međunarodna zajednica počela da vrši pritisak, a Obama saopštio da bi sirijski predsednik trebalo da ode.

Rajan je dodao da bi administracija trebalo da ima bolji plan koji bi omogućio da se lakše identifikuju sirijski saveznici, ali da je umesto toga dozvolila pogibiju desetine hiljada ljudi i ulazak većeg broja stranih boraca u zemlju.

Debata je održana u svetlu rasta podrške republikanskom predsedničkom kandidatu Mitu Romniju nakon odlučnog nastupa tokom prošlonedeljne debate sa aktuelnim predsednikom.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online