Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 14.09.2012.
23:42
Smedia A

Pogledajte u kakvom paklu se proizvodi Ajfon 5

Novinar kineskog Šangaj Ivning Posta zaposlio se u fabrici korporacije "Foxconn" u Tai Juanu i otkrio mnogo toga o životu radnika fabrike koja proizvodi dugo očekivani "Eplov" Ajfon 5.

Fabrika koju je odabrao postala je poznata po masovnom štrajku radnika u martu ove godine. Zbog, kako kaže, loših uslova za rad, tu je uspeo da provede samo 10 dana.

Nakon sedam dana treninga, počeo je sa sastavljanjem prvog Ajfon 5 u mestu gde se planira proizvodnja 57 miliona tih aparata godišnje.

"Foxconn" nudi smeštaj za svoje zapslene. Novinar, čiji identitet nije objavljen, spavaonicu je nazvao "noćnom morom".

"Smrdi kao smeće i ljudski znoj. Ispred svake sobe su gomile smeća. Kada sam otvorio svoj ormarić, iz njega su izgamizale bubašvabe. Posteljina koju su mi dali bila je prljava".
 

Narednog dana usledio je trening novih zaposlenih, i ukazano na kazne i nagrade koje očekuju zaposlene.

Pitanja o velikoj stopi samoubistava instruktori nisu ignorisali, ali nisu bili spremni mnogo da diskutuju o njima.

"Neko je prokomentarisao da će grozni životni uslovi dovesti do više samoubistava. Ja sam samo primentarisao da svi prozori u spavaonicama imaju rešetke".

Sedmog dana počeo je rad na sastavljanu popularnog mobilnog uređaja.

"Nakon treninga, tražili su da počnemo s radom, iako je već noć. Odmarali smo samo tokom dana".

Tokom vikenda organizuju se druženja radnika, na kojima se pleše. Osmog dana dolazimo ispred prostora u kojem se sastavljaju uređaji. Na ulazu stoji natpis 'područje visoke tajnosi'. Supervizor nas je upozorio: Kada sednete, radite samo ono što vam se kaže. Konačno nam je pokazao pozadinu Ajfona 5 i rekao da trebamo biti počastvovani što je možemo proizvoditi".

Večera se u 11 sati, a nakon ponoći nastavlja s radom. Novinar piše kako su ga često korili, kao i njegovog cimera, zato što presporo rade.

"Poleđina Ajfona 5 pored mene je prolazila svake tri sekunde. Moram je uzeti i označiti četiri mesta na njoj pa je vratiti na traku u manje od te tri sekunde i bez grešaka. Pitao sam se ko bi normalan ćelio raditi dva sata duže za 27 juana (četiri dolara)!? Narednog dana šefovi nas tretiraju na isti način i svi smo besni. Svaki put kada neko od nas uzme jedan deo Ajfona 5, bacimo ga na traku i psujemo, kako bismo se oslobodili stresa".

Subota 15.09.2012. 00:01
Tako to mora biti , sta mislite kako su Kinezi dosli do svog "cudnog" brzog napredka?
Subota 15.09.2012. 11:15
Doživljeno komotno može da pretoči u savremeni roman. Čitala sam nešto slično, samo se radnja odvijala u radnom zatvoru.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online