Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 07.09.2012.
05:53
Večernje novosti A

Spor Rusije i EU oko Gasproma

Početak službene istrage rada Gasproma, koju je obznalila Evropska komisija, u Moskvi su doživeli kao političku provokaciju. Ruski gigant se sumnjiči da sabotira diversifikaciju transporta gasa i neopravdano poskupljuje "plavo gorivo".

Tihi rat na relaciji Moskva - Brisel: Evropska komisija optužila Gasprom da neopravdano poskupljuje gas
 

Gasprom se sumnjiči za monopolski položaj na tržištu centralne i istočne Evrope. Ako bi se to zaista "dokazalo", Gasprom bi mogao biti kažnjen sa 10 odsto od vrednosti prodaje, što je više od milijardu dolara.

U "Gaspromu" kažu da poštuju norme međunarodnog prava i zakone zemalja u kojima rade, ali poručuju Evropskoj komisiji da moraju da znaju da ruska kompanija nije pod jurisdikcijom EU i da radi po ruskim zakonima. U "Gaspromu", inače, još nisu dobili zvanično obaveštenje Evropske komisije o istrazi.

Cena gasa

Gaspromu se zamera što je vezao cenu gasa za cenu nafte. Ruski eksperti podsećaju da je postojeći mehanizam formiranja cena gasa "groningenski sistem", koji je ime dobio po nalazištu u Holandiji, a prodložila ga je upravo Evropa.

Rukovodstvo ruskog giganta je poručilo da je spremno za nastavak dijaloga u cilju konstruktivne saradnje.

"Očekujemo da će se u toku istrage poštovati naša prava i legitimni interesi, koji proističu kako iz prava EU, tako i iz međunarodnog prava", kažu u Gaspromu.

U Biriselu ne žele da pre završetka istrage govore o eventualnim gresima Gasproma, ali ističu da je dobro što su Rusi spremni na saradnju. Inače, istraga o "Gaspromu" će se provesti u osam država članica EU - Poljska, Češka, Slovačka, Mađarska, Bugarska, Estonija, Litvanija i Letonija. Analiziraće se i žalba Litvanije na visoku cenu gasa. I Ukrajina, koja nije član EU, negodovala je zbog visoke cene ruskog "plavog goriva".

Sadašnja istraga je nastavak prošlogodišnjih provera u ofisima "Gasproma" širom Evrope. Tražili su se dokazi da Gasprom narušava pravila konkurencije.

Provera je bila u ofisu "Gasprom Germanija" koji prodaje "plavo gorivo" u evropskim zemljama, kao i u češkom "Vemeksu", čijih 51 posto akcija pripada "Gaspromu Germanija" i u ofisima starih partnera u Nemačkoj i austrijskom OMV. Ukupno je provereno deset kompanija.

U toku 2011. zemlje centralne i istočne Evrope su uvezle oko 36 milijardi kubnih metara gasa iz Rusije. Lani je prosečna cena ruskog gasa bila 310 dolara za hiljadu kubika.


Rukovodilac Fonda nacionalne energetske bezbednosti Konstantin Simonov je izjavio da je nekorektno optuživati Rusiju što zapadne zemlje ne žele, ili nemaju para da naprave nove gasovode u Evropi. One samo pričaju o novim gasovodima, ali ih ne grade.

POVEZANE VESTI

Petak 07.09.2012. 06:39
Bacuske zavrnite im ventile!
Petak 07.09.2012. 09:25
Порука за европску комисију : уведите им санкције неколико година па затим направите коалицију која ће да бомбардује Русију док год тамо не завлада демократија. Порука за Гаспром : гледајте да не умрете од смеха.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online