Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 01.09.2012.
00:44
S. Princip - Vesti A

Zanimljiva saobraćajna pravila (1)

Jednom kad dobijemo vozačku dozvolu, većina nas nikada više ne proverava svoje poznavanje saobraćajnih pravila. Tako je, barem u Novom Južnom Velsu, sve do 85. godine, kada se mora proći kroz test praktične vožnje. U Viktoriji nema ni toga, samo se, u poznim godinama, polaže test iz poznavanja propisa.

Ovako ćete izgledati ako vas uhvate da pričate dok vozite i kad čujete kaznu
 

Istovremeno, mnogi od nas, i nesvesno prave svakodnevno nove saobraćajne prekršaje. Neki vozači će, takođe, svesno napraviti nešto za što smatraju da je manji prekršaj, možda i ne shvatajući kakve posledice mogu da nastanu.


Na primer, većina zna da je zabranjeno slanje poruka ili pričanje na mobilnim telefonu za vreme vožnje. Ali, znate li da, u vožnji, čak ne smete ni da pipnete

Bez sirene pozdrav jeftiniji

 Pazite i kako se pozdravljate ako idete iz nečije kuće. Upotreba sirene i mahanje kroz prozor može vas u NSW stajati skoro 600 dolara i tri poena. Od te sume 298 dolara je za "ilegalno korištenje uređaja za upozorenje", a još 298 za "pružanje udova" napolje. Istim "pružanjem uda" tretira se i odmaranje lakta na otvorenom prozoru. U Viktoriji, kazna za sirenu i mahanje je 282 dolara.

mobilni telefon da vidite ima li poruka, jer i to je prekršaj, ako telefon nije na držaču? Takođe, kažnjava se i orijentisanje uz pomoć satelitske navigacije u telefonu, ako se telefon drži u ruci. To je, naime, i dalje telefon.
 

Znate li, takođe, da možete platiti kaznu ako ostavite na autu nosač za bicikle, a

da na njemu nema - bicikla.
 

Kažnjivo je i ometati vozilo hitne pomoći u prolazu.


U NSW, ako ste propisno i bezbedno parkirani i vezani pojasom, motor može da radi, a vi možete telefonirati. Ali, u Viktoriji, ako ste i parkirani kako treba, a motor vam radi, a vi ste vozač, platićete kaznu. Tamo motor mora da bude ugašen. Ovo je samo jedna od mnogih anomalija i neobičnih saobraćajnih propisa otkrivenih u zanimljivom istraživanju uzroka kažnjavanja u Novom Južnom Velsu i Viktoriji.


Najšašavija pravila ipak postoje u NSW

Ako ste prešli preko lokve i zasuli blatom putnika koji je izašao iz autobusa, platićete u ovoj državi kaznu od 165 dolara. Ali, ako ga zaspete vodom, to je u redu, nema kazne. Jeste li znali da je zabranjeno proći kroz žuto svetlo - to je znak za stop. U NSW, inače, prolazak kroz crveno košta 397 dolara i tri poena, a u Viktoriji 282 dolara i takođe tri poena.

Dugo svetlo u nevreme 100 dolara

 

Ako vozite noću sa ugašenim svetlima, u NSW uzeće vam 99 dolara i jedan poen. Ista kazna je ako se ne "spusti" dugo svetlo.


U Viktoriji je kazna za vožnju bez svetala 211 dolara i jedan poen, a ista kazna važi i ako ne radi svetlo pozada ili na registarskoj tablici. Jesu li vam dojadili vozači koji koriste svetla za maglu usred bela dana? U NSW plaća se kazna od 99, a u Viktoriji 141 dolar, ako se "maglenke" upale, a nema magle ili inače lošeg vremena.

U analizi propisa, sidnejski "San herald" zamoljen je od policije da podsete vozače da znak "stop" znači "stop", a ne samo da se mora usporiti. "Točkovi moraju da se zaustave", kaže policajac. Ako se to ne uradi, kazna je 282 dolara i tri poena u Viktoriji, a 298 dolara i tri poena u NSW.

Stajanje u "no stopping" zoni koštaće uhvaćenog vozača u NSW 232 dolara , a u školskoj zoni 298 dolara i dva poena. U Viktoriji, isti prekršaj je 141 dolar. Taksisti u Sitiju u Sidneju izuzeti su od ovoga ako primaju ili uzimaju putnike. 

Duplo parkiranje u školskoj zoni takođe košta 298 dolara i dva poena u NSW, ali svega 85 dolara u Viktoriji. Ne sme se parkirati ni na trotoaru - kazna je 99 dolara u NSW i 85 u Viktoriji.


Ako se sedište za dete ne postavi pravilno ili ako ne odgovara propisima, kazna u NSW je 298 dolara i tri poena, a u Viktoriji 317 dolara i takođe tri poena.

Ali, neverovatno, taksisti u NSW (koji još ne moraju da vežu pojaseve) ne mogu biti kažnjeni ako dete putnik nije na svom sedištu.


Ako ostavite dozvolu kod kuće da biste "skoknuli" do samoposluge, koštaće vas 99 dolara jer "niste pokazali" dozvolu. U Viktoriji, vozači od 26 godina imaju najviše sedam dana da je donesu u policiju. Vozači na probi moraju je stalno nositi sa sobom.
Kazna od 141 dolara u Viktoriji, ali ne i NSW, naplaćuje se ako se "L" ili "P" tablice bez potrebe drže na autu (ako vozač ima neograničenu dozvolu).

Ispod ruke ili grudi?

 

Svi znamo da su pojasevi obavezni, ali mnogi ne znaju da, ako mu suvozač nije vezan, vozač u NSW plaća 298, a u Viktoriji 282 dolara, plus još tri poena manje na dozvoli. Ako dva saputnika nisu vezana, i kazna i broj poena udvostručuju se. Četiri nevezana putnika, 1.258 dolara i šest poena.


Obratite pažnju na decu. U Viktoriji, ako je osoba bez pojasa stara ispod 16 godina, kazna za vozača penje se na 317 dolara. Dame, da li povlačite pojas ispod ruke ili grudi? Ako vas ulove da ste tako uradili, u Viktoriji je kazna 282, a u NSW 298 dolara i tri poena, jer pojas nije propisno vezan.

 

Supervizor bez telefona

 

Jeste li znali da vozač koji nadgleda vozača početnika može da bude kažnjen što razgovara mobilnim telefonom, ali samo ako propusti da spreči prekršaj propisa. Recimo, ako vozač na obuci prođe na stop ili na crveno svetlo, a njegov supervizor razgovara telefonom za to vreme, on će u NSW platiti 99 dolara. U Viktoriji, supervizor će jedino biti kažnjen ako vozaču na obuci dozvoli da probije limit brzine za 25 i više kilometara, a kazna je 175 dolara.

 

Telefoniranje u školskoj zoni 300 dolara

 

Mnogi vozači i dalje telefoniraju, ne znajući da je kazna za to izuzetno visoka, u NSW 298, u Viktoriji 282 dolara. Plus još tri kaznena poena sa dozvole. Jeste li znali da, ako vas s telefonom u ruci uhvate u školskoj zoni, da je kazna 397 dolara i četiri poena, trećina od ukupnog broja na dozvoli? Zaista, je li telefonski poziv ili SMS toliko važan u tom času. Telefonom se možete koristiti tek ako vam je vozilo propisno parkirano, ali ne dok čekate na zeleno svetlo ili ako vozite u sporom saobraćaju.

POVEZANE VESTI

DRUŠTVO Opasni vozači
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online