Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Utorak 14.08.2012.
00:18
Vestionline A

Američki supervojnik ne mora da spava i jede, a noge mu izrastu pošto ih raznese bomba

Vojnici budućnosti mogli bi biti sposobni da trče olimpijskim brzinama i danima izdrže bez hrane i sna, ako se nova istraživanja američke vojske o genetskoj manipulaciji pokažu uspešnima.

Pošto ne moraju da jedu i spavaju moćiće da nose više oružja
 

Američke planove o stvaranju supervojnika u svom trileru "Rokkrik park" predstavio je pisac Sajmon Konvej, kojem je vojska dala pristup Pentagonovoj Agenciji za napredna odbrambena istraživanja (DARPA).

Upravo se DARPA, između ostalog, bavi razvijanjem egzokostura koji bi vojnicima omogućio da podižu neverovatno teške premete i trče mnogo brže i duže nego što su to prirodno u stanju. Najkontroverziniji projekat u stvaranju supervojnika je onaj koji se tiče genetske manipulacije, čiji je cilj omogućiti vojnicima da danima žive samo od zaliha energije u telu, odnosno masnih naslaga, i bez spavanja, a da pritom ostanu potpuno fokusirani i efikasni. Još neverovatniji cilj tog istraživanja je pronaći način da ranjenicima ponovno izrastu razneseni, oštećeni ili odstranjeni delovi tela.


DARPA se nada da će ovo postići podsticanjem određenih gena koji bi pomogli telu da efikasnije pretvara mast u energiju, što bi na kraju oslobodilo više prostora za oružje i municiju u rančevima vojnika, jer ne bi morali da nose zalihe hrane. Nije objašnjeno na koji način pokušavaju da podstaknu ćelije oštećenog tkiva da vojnicima ponovno stvore udove koje im raznesu bombe i mine.

Postoji nekoliko pomno dokumentovanih slučajeva mlađe dece kojima su izrasli prsti pošto ih izgubili u nesreći. Na osnovu ovih slučajeva DARPA ulaže pozamašne svote novca na pronalaženje fiziološkog okidača za tu istu stvar kod odraslih.

U jednom području svog istraživanja DARPA je već postigla uspeh. Radi se o "prigušivanju" okidača za spavanje, u čiju svrhu je razvila posebnu hemijsku supstancu. Piloti helikoptera na kojima je testirana ne samo da su bez problema uspeli da ostanu budni duže od 40 sati, nego im se nivo koncentracije povećao, i posle skoro dva dana bez sna. Vojska se nada da će time moći da zameni amfetamine, ne zbog posledice konzumacije po zdravlje vojnika, već zato što negativno utiču na rasuđivanje zbog čega je zabeleženo više slučajeva "prijateljske" vatre.

Ranije ove godine u javnost je procureo podatak da Agencija istražuje i mogućnost ugradnje displeja na kontaktna sočiva, koji bi vojnicima direktno na očnu jabučicu projektovali slike i informacije sa satelita i izvidnih bespilotnih letelica. Posebne kacige na kojima rade DARPA-ini naučnici mogle bi vojnicima da omoguće da pri tom i telepatski komuniciraju.

POVEZANE VESTI

Utorak 14.08.2012. 03:58
Сваки сегмент науке користе за стварање могућности доминације светом.
Utorak 14.08.2012. 04:44
A,nama ce da daju novi mozak u gljavu,nasa Hiljari !
Utorak 14.08.2012. 05:04
i danima izdrže bez hrane .......a kad ipak ogladnimo mozemo ponovo da jedemo svoja govna,i to i po nekoliko puta,tako da ustedimo vise para za municiju .........
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online