Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 04.06.2012.
01:41
Vesti A

Viktorija: Za struju dodatnih 250 dolara

I više nego što se očekivalo, domaćinstva i mali biznisi osetiće znatno uvećanje računa za struju i gas kao posledicu uvođenja poreza na emisiju štetnih gasova u atmosferu. Kada novi porez počne da se primenjuje, za nešto manje od četiri nedelje, troškovi koje ima prosečna porodica u Viktoriji biće uvećani na godišnjem nivou i za više od 250 dolara.

Uvećanje računa za struju i gas-posledica uvođenja poreza na emisiju štetnih gasova u atmosferu

Vlada Džulije Gilard najavila je da će od 1. jula struja u proseku poskupeti za 10 odsto, zbog uvođenja poreza na emisiju ugljen-dioksida, a da će kao kompenzaciju za novonastale troškove povećati socijalna primanja i poreske olakšice.
 

Međutim, kako piše "Herald san", pojedine firme za isporuku struje "kazniće" potrošače i s povećanjem struje od 15,6 odsto, kako bi nadoknadile troškove zbog uvođenja poreza. Novo poskupljenje struje dolazi pored već postojećeg od 13 odsto (uvedeno u Viktoriji u januaru).
 

Gevin Dafti iz dobrotvorne organizacije St. Vincent de Pol, koji se bavi analizom cene energije, tvrdi da će potrošači od jula biti "zbunjeni i ljuti".
 

- Oni očekuju povećanje struje od 10 odsto, a poskupljenje će zapravo biti i veće od toga.
 

Prema računici Daftija, posle primene nove cene struje, prosečan godišnji račun domaćinstva biće povećan između 200 i 250 dolara. Uz to, građane očekuje i povećanje računa za utrošenu vodu, koji će u proseku na području Viktorije biti povećano i do 125 dolara na godišnjem nivou.

Poskupljenja

Dve najveće elektrodistributivne kompanije u Viktoriji - Enerdži i Oridžin, pravdaju se da je poskupljenje struje za 14 odsto "kriv" porez, kao i povećani troškovi održavanja elektro-mreže, obnova generatora i troškovi distribucije struje. Konkurenstka kompanija AGL veruje da će cenu struje povećati između 12 i 14,6 odsto, dok će Pauerdirekt povećati cenu kilovata za 15,6 odsto. Najniže poskupljenje, kako se tvrdi, trebalo bi da osete korisnici usluga kompanje "Truenerdži" i ono će iznositi između 8,5 i 11,7 odsto.

 

Kao što smo već pisali, uz obrazloženje potrebe investiranja u obnovu vodovodne mreže, potrošači u Viktoriji plaćaće godišnje za vodu dodatnih 56 dolara, čak i da ne potroše nijednu kap. Kompanije za vodosnabdevanje u Melburnu već sada traže od države da im naredne godine odobri povećanje cene za još 200 dolara godišnje.
 

Predstavnik za štampu ministra za klimatske promene Grega Kombeta najavio je da će Komisija za zaštitu potrošača i konkurencije "preduzimati akcije" ukoliko se utvrdi da elektrodistributivne kompanije obmanjuju potrošače tvrdnjom da je za nerealno poskupljenje struje odgovoran porez na ugljen-dioksid.
 

U Federalnoj vladi tvrde da bi prosečno domaćinstvo struju trebalo da plaća oko 10,10 dolara nedeljno više, ali i da mogu da računaju na razne finansijske olakšice u iznosu od 9,90 dolara nedeljno, od kojih je za struju 3,30 dolara.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online