Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 30.05.2012.
18:18
tportal.hr A

"EU je kao Titova Jugoslavija pred raspad"

"Nekada davno je u Evropi postojala konfederacija. Protezala se od Alpa do Jadrana i zahvatala liniju koja je razdvajala zapadni hrišćanski svet i Vizantijsko carstvo", napisao je američki list "Vašington post" povlačeći paralelu između Evropske unije i Jugoslavije.

Kriza ubrzala raspad Jugoslavije, a isto može da se desi i sa EU

Konfederacija je obećala da će zauvek zaustaviti ratove koji su kroz istoriju delili njene narode. Gradilo se jedinstvo i međuzavisnost kroz zajedničku valutu i slobodno kretanje rada i kapitala. Zalažući se za mir, jednakost i ljudska prava, konfederacija je ponudila "treće rešenje" koje se nalazi negde između okorelog američkog kapitalizma i neefikasnosti centralnog planiranja.

Takođe je ponudila alternativni centar moći zemljama koje nisu bile zadovoljne time da biraju svoje saveznike između Sjedinjenih Država, Kine i Rusije. Ali Jugoslavija je propala 1991. godine posle decenija eskalirajućih sukoba. Njen pad je bio propraćen obnovom etničkih sukoba krvavijih od borbi u Drugom svetskom ratu, koje je posleratna konfederacija nastojala da zaustaviti, piše "Vašington post".

"Neću preterivati u analogiji između Jugoslavije i današnje problematične Evropske unije. Jugoslovenski 'tržišni socijalizam' je bio više autoritaran nego evropska socijaldemokracija. Nije priča o 'bratstvu i jedinstvu' kod kuće i 'nesvrstanosti' u inostranstvu održala Jugoslaviju, već čelična ruka njenog vođe Josipa Broza Tita kojeg su, posle smrti 1980. godine, nasledili neuspešne i neizabrane birokrate", piše novinar "Vašington posta".

Kraj rivalstva SSSR-a i SAD-a je oslobodio napetost između istoka i zapada koji je spolja pomogao osnaživanju zajedništva jugoslovenskih naroda.

"Međutim, ne želim ni da podcenim tu analogiju. Kao i Evropska unija, i Jugoslavija je konstantno pokušavala da ispravi duboko ukorenjena rivalstva birokratskim putem, kako između Albanaca i Srba, tako i između Srba i Hrvata. Promene vođstva, dupliranje institucija i izmene ustava nikad nisu uspele da zaustave pomenuta rivalstva, iako su skoro svi narodi Jugoslavije govorili istim jezikom", nastavlja novinar "Vašington posta".

Tito je koristio ekonomski rast izazvan zaduživanjem da bi kupio mir, ali kada su računi došli na naplatu, fiskalne mere štednje su bile dodatni iritirajući faktor. Dakle, kriza s kojom se danas suočava Evropa nije u potpunosti bez presedana. Nije reč samo o ekonomskoj i finansijskoj krizi. Važnije pitanje je kako, i može li uopšte, ijedna multinacionalna konfederacija preživeti na kopnenoj masi između Urala i Atlantika? Kako Evropska unija može izbeći sudbinu svakog dosadašnjeg carstva ili konfederacije u evropskoj istoriji?

"Ukoliko stvari posmatramo na taj način, budućnost Evrope ne izgleda sjajno", poručio je za kraj novinar "Vašington posta".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online