Ponedeljak 13. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 04.05.2012.
11:05
Beta A

Rumunija traži prava za srpske Vlahe

Predsednik Rumunije Trajan Basesku izjavio je da Rumunija traži škole, crkve i medije za građane iz Timočke krajine koji sebe smatraju Rumunima, ali da Bukurešt nema nikakve pretenzije u vezi sa onima koji sebe smatraju srpskim Vlasima.

Predsednik Rumunije Trajan Basesku
 

Basesku je to izjavio tokom zvanične posete Rumuniji predsednika Moldavije Nikolajea Timoftija, u kontekstu o pravima Rumuna u Ukrajini koji se izjašnjavaju kao Moldavci.

Basesku i Timofti su razgovarali danas u Bukureštu o čvrstoj podršci Rumunije evropskoj perspektivi Moldavije, o strateškom partnerstvu između dve zemlje, o ekonomskoj saradnji i zajedničkim projektima.

Dvojica predsednika su nalglasila da su Rumunija i Moldavija dve zemlje za zajedničkim jezikom, istorijom, kulturom, i pripadaju zajedničkoj pravoslavnoj veri. Basesku je poklonio Timofiju drvenu crkvu u starom stilu, koja bi trebalo da bude postavljena na moldavskoj strani granične reke Prut, kao i milion knjiga na rumunskom jeziku.

Šef rumunske države je rekao da će Rumunija i u narednoj školskoj godini osigurati 5.000 stipendija za studente iz Moldavije.

Rumunija je do sada pružila rumunsko državljanstvo za 250.000 građana Moldavije, koji nisu izgubili moldavsko državljanstvo i nisu obavezni da žive u Rumuniji, ali su dobili pravo da sa rumunskim pasošem slobodno putuju po teritoriji EU, da tamo studiraju i rade.

Basešku i Timofti su razgovarali i o spornoj situaciji u samoproglašenoj državi Pridnjestrovlje koja je nezavisna od Moldavije od 1990. godine.

Savet Evrope Pridnjestrovlje priznaje kao oblast "zamrznutog sukoba", uz prisustvo ruskih vojnih trupa, a to pitanje se trenutno rešava u formatu pet plus dva (Moldavija, Pridnjestrovlje, Rusija, Ukrajina, OEBS plus EU i SAD). Timofti je u vezi sa Pridnjestrovljem rekao da Kišinjev polazi od stanovišta da se u prvom redu mora poštovati teritorijalni integritet Moldavije i da se nada da će konačno ruska vojska da
napusti Pridnjestrovlje.

U vezi sa antiraketnim štitom čiji će elementi biti postavljeni u Rumuniji, Basesku je rekao da niko nikada nije imao u vidu da Moldavija postane tampon zona između Rusije i NATO, već da postane granica EU i NATO, što je sada Rumunija.

Basesku je naveo da će stav Rumunije prema Moldaviji biti uvek isti, nezavisno od vlada i predsednika koji se smenjuju. On je dodao da se 16. maja navršava 200 godina od kada je Besarabija bila aneksirana od strane Rusije. Deo Moldavije koji je pripao Rusiji zove se Besarabija, a drugi deo je ostao u Rumuniji. Ovo je druga zvanična poseta predsednika Nikolajeva Timoftija od kako je nedavno preuzeo mandat. Prva njegova poseta bila je Briselu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online