Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 13.04.2012.
02:33
Vesti A

Sjajna priča: Prodao život, kupio ostrvo

U julu 2008. godine, Jan Ašer iz Perta dospeo je na naslovne stranice svetske štampe kada je odlučio da na eBadž-u proda svoj život, uključujući suprugu, posao, automobil, pa i prijatelje. Na potez se odlučio zbog razvoda braka.

Na eBadž-u proda svoj život, uključujući suprugu, posao, automobil, pa i prijatelje zbog razvoda braka: Jan Ašer na putu prema krovu sveta
 

Posle četiri godine, portal "Njatodadž" pronašao je Ašera na Karibima, a želeli su da saznaju kako je tamo dospeo i da li se njegov trud isplatio. Za mnoge je sigurno san da se reše posla, prodaju kuću i da se upuste u nepoznato samo s pasošem i žeđu za avanturom. Međutim, mnoge brzo od takvog poduhvata odvrati realnost života.

U slučaju Jana Ašera, koji je prošao kroz krizu srednjih godina, međutim, nije bilo tako. Slomljenog srca odlučio se na drastičan korak, pošto ga je žena ostavila (posle šest godina braka).

Sve se odigralo pošto su se vratili iz Engleske i doselili u Zapadnu Australiju. U avgustu 2008. Ašer se oprostio od prijatelja i iselio iz kuće u Velardu (koja je prodata za 399.000 dolara), a zatim uputio za Dubai. Krenuo je u nepoznato da ispuni listu od 100 ciljeva, koje je trebalo da realizuje za 100 nedelja.

Novi partneri: Ašer i Ričard Branson

Četiri godine kasnije i 93 ispunjena cilja, Ašer (45) sada živi na svom ostrvu na Karibima, a pronašao je i novu ljubav.
 

Pre nego što je dospeo na Karibe, dok je precrtavao listu ciljeva koje je trebalo da ispuni, obišao je desetine zemalja, trkao se s bikovima u Španiji, ronio s ajkulama u Južnoj Africi, susreo se s Ričardom Bransonom, zaljubio se, učio da leti, a skakao je i padobranom potpuno nag. Učio je francuski, i postao je član zaljubljenika u avijaciju...

- Mislim da je najneobičnije što sam uradio bilo plivanje s majkom grbavog kita i njenim mladunčetom u Japanu, kao i vožnja motora kroz Kanjon smrti. Nedelja provedena u Pamloni u Španiji bila je sjajna, istovremeno i strašna, tamo sam trčao pored bikova. Takođe to što sam sam upravljao avionom, što sam video crvene rakove na Božićnjem ostrvu. To su bile dve neverovatne godine - priča Jan Ašer.

Ašerova misija bila je delom i dobrotvornog karaktera, pošto je sakupio 10.000 dolara, namenjenih za osnivanje mreže članova, osoba nalik njemu, koji su se našli u "začaranom" životnom krugu. Tokom putovanja pisao je svoje blogove, i napisao knjigu "Prodati život" (takođe na listi njegovih zadataka).

Neverovatna avantura

Ašer danas tvrdi da ni jednog trenutka ne žali ni za čim.
- Ovo je bila jedna velika i neverovatna avantura, baš što sam i tražio. Naučio sam da sam srećniji čovek, da sam ispunjeniji kao osoba kada svoje životno iskustvo delim sa svojom partnerkom, da sam veoma fleksibilan i snalažljiv.

S delom novca koji je dobio prodajom kuće u Pertu, Ašer je kupio ostrvo veličine 2,2 hektara u Bokas Del Toro, preko puta obale Paname, gde je nekoliko meseci proveo gradeći novi dom.


- Put dovde je bio malo neplaniran. Dogodio se kada sam pročitao članak o najjeftinijim mestima za život, i tako sam otkrio Panamu. Nisam želeo da živim negde gde ću morati da radim, a da ću morati da radim da bi mogao da tu živim, makar najmanje godinu ili dve. Inicijalno sam započeo traganje za imanjem, stavio sam ponudu za kupovinu ostrva, koja je prihvaćena.

Iako nije bilo na njegovih listi 100 prioriteta Ašer je na putu za Karibe pronašao novu ljubav, sa Kanađankom koja mu je pomogla da ispuni i jedan od ciljeva - da na sankama koje vuku psi krene u hladnu divljinu.
 

- Posle toga se nismo videli 15 meseci, ali smo bili u kontaktu. Kada smo se ponovo videli na Floridi, proveli smo nedelju dana na Jamajci, a zatim još nedelju na Kostariki i romansa se rodila. Što se tiče budućnosti, Ašer želi da završi kuću i uredi svoje ostrvo. A, šta će mu život doneti nakon toga, to je misterija:
 

- Još razmišljam - tajanstveno je poručio prodavac života sa eBadž-a.

Uskoro na velikom platnu

Za mnoge, Ašerova priča zvuči kao scenario iz holivudskog filma, a nije ni čudo jer upravo se filmski radnici interesuju da je pretvore u novi svetski hit. Kompanija Dizni je otkupila autorska prava i uskoro će započeti snimanje.

POVEZANE VESTI

Petak 13.04.2012. 06:38
Sigurno nije imao vremena da razmišlja o posledicama razvoda, apatiju počupao u korenu.
Petak 13.04.2012. 10:20
Imas Mnogo pare, imas i lep zivot. Prosto
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online