Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 17.03.2012.
11:10
Blic A

Amerikanki čiji je sin poginuo u nesreći Fejsbuk blokirao pristup njegovom profilu

Kada je sin Karen Vilijams iz Oregona poginuo u saobraćajnoj nesreći na motociklu, majka je pokušala da uđe na njegov profil na Fejsbuku u očajničkoj želji da sazna još nešto o detetu koje je izgubila. Pošto je pronašla njegovu šifru, kompaniji je poslala imejl, u kome je zatražila da sačuvaju njegov profil kako bi mogla da pregleda njegovu poštu i komentare njegovih prijatelja. Posle dva sata, Fejsbuk je promenio šifru i blokirao sve njene pokušaje.

Karen Vilijams: Kao roditelj, hvatala sam se za slamku u želji da izvučem barem nešto

- Srce mi je prepuklo - kaže ona, sećajući se tragične pogibije svog sina Lorena 2005. godine.

- Kao roditelj, hvatala sam se za slamku u želji da izvučem barem nešto - kaže Karen.


Loren Vilijams je poginuo u saobraćajnoj nesreći, a Fejsbuk je blokirao pristup njegovom profilu njegovoj majci

Profesorka iz okoline Portlanda morala je da pokrene sudski postupak da bi se tek nakon dve godine izborila za deset minuta pristupa pre nego što je profil njenog sina definitivno ugašen.


Zakonodavci i advokati Nebraske odnedavno razmatraju predlog da Fejsbuk i druge društvene mreže dozvole članovima porodice preminulog vlasnika profila da mu pristupe. Na taj način bi sadržaj ovih sajtova postao deo privatnog digitalnog vlasništva.

Slučaj Karen Vilijams i njenog sina pokrenuo je pitanje svojine nad informacijama na Fejsbuku

Ovo pitanje postaje sve značajnije zbog toga što danas veliki broj ljudi saopštava svoje misli i iskustva preko interneta.

Prema važećim propisima u kompaniji Fejsbuk, smrt korisnika može da se prijavi imejlom, nakon čega se pojedine infromacije uklanjaju sa njegovog profila i njegova privatna sfera je dostupna samo prijateljima.

Profil i zid ostaju kako bi prijatelji i bliske osobe mogle da ostave poruku u znak sećanja na preminulog.

Fejsbuk omogućava skidanje podataka sa profila preminulog “ukoliko prethodno dobije saglasnost ili zahtev preminulog ili ukoliko je to propisano zakonom”.


Novi zakon u Nebraski bio bi napravljen po modelu zakona koji je u Oklahomi uveden prošle godine. Ukoliko predlog bude usvojen, i Nebraska će omogućiti prijateljima i rođacima da raspolažu profilom preminulog ukoliko je živeo u toj zemlji.

Fejsbuk, Tviter i imejl nalozi će dobiti status digitalne svojine koju mogu da zadrže ili “ugase” ovlašćeni predstavnici.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online