Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 01.03.2012.
16:18
Kurir A

Rusija i Izrael u tajnom savezu

Rusija i Izrael imaju tajni dogovor o razmeni obaveštajnih podataka, i to na štetu njihovih "saveznika", otkrivaju mejlovi analitičara američke firme "Stratfor", koje je objavio Vikiliks.

Rusija i Izrael: Nema večitih saveznika, samo intresa

Rusija, naime, Izraelu daje pristup kodovima za raketni sistem "Tor-M1", koji je za velike pare prodala Iranu, i tako ostavlja Teheran bez gotovo ikakve zaštite protiv eventualnog napada jevrejske države.

S druge strane, izraelske bespilotne letelice koje je Gruzija pokušala da koriste protiv Rusa u ratu 2008. godine tada su se pokazale kao potpuno beskorisne, pošto su se rušile bez ikakvog razloga. Razlog za "kvarove" bio je to što su Izraelci pre početka rata dali Rusima pristupne kodove, pa su "armejci" mogli po volji da ih ometaju i ruše.

Sa čovekom koji je izvor "Stratfora", inače osobom preko koje se mogu nabaviti sve vrste oružja, Gruzini su stupili u kontakt kad je postalo jasno da će doći do rata s Rusijom, početkom 2008.

"Tražili su mu, očajnički, zamenu za izraelske bespilotne letelice, koje su bile 'kompromitovane'. I ne samo to, nego su mu tražili najmanje 10.000 okvira municije. Kad sam ih pitao zašto, rekli su mi da kineska municija, koju koriste, ima domet od samo 350 metara", piše agent "Stratfora" šta mu je rekao izvor.

Gruzini su, prema izvoru "Stratfora", pokušavali da pronađu bilo koga ko će im, za dobre pare, prodati savremeno naoružanje. Najzanimljiviji deo agent "Stratfora" čuo je kad je upitao svoj izvor o razlogu za zamenu bespilotnih letelica.

"On mi je objasnio da su Rusija i Izrael zamenili kodove - Izrael je Rusima dao kodove za određene bespilotne letelice koje su Izraelci predali Rusima, a zauzvrat su Izraelci od Rusa dobili kodove za raketni sistem 'Tor-M1', koji su Rusi, za skupe pare, prodali Iranu".

Agent "Stratfora" je zatim pitao o mogućnosti da Rusi prodaju sistem "S-300" Iranu, a izvor je rekao da misli da takva mogućnost ne postoji. Koliko je osetljivo baratati ovim oružjem, izvor je ilustrovao podatkom da je pre osam godina, kad je Rusija prodala "S-300" Grčkoj, brod koji je nosio oružje u pratnji imao i ruske vojne brodove, zbog straha da će ga napasti Turci.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 01.03.2012. 16:20
Nista ne verujem Amerikancima a narocito''stratforu''.
Četvrtak 01.03.2012. 16:30
Викиликс је сада у служби америчког замајавања светске јавности, јер како објаснити да Асанжа нису ухапсили или ликвидирали?
Četvrtak 01.03.2012. 17:25
... bice tumbanje po celom svetu ...ko prezivi pricace
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online