Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 08.02.2012.
16:26
Beta A

EU kritikuje Bugarsku i Rumuniju zbog loših reformi

Evropska komisija kritikovala je Rumuniju i Bugarsku zbog nesprovođenja efikasnih mera u reformi pravosuđa i u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, čime se umanjuju njihove šanse za brzi prijem u šengenski prostor bez granica.

U dva izveštaja objavljena danas, Evropska komisija je navela da dve zemlje još ne ispunjavaju očekivanja, pet godina pošto su se pridružili Uniji. Holandija je jedan od najvećih protivnika prijema Rumunije i Bugarske u šengensku žonu u okviru koje se putuje bez granica, uz argument da će ta zona koja obuhvata 25 zemalja biti njihovim prijemom otvorena za priliv organizovanog kriminala i korupcije.

Foto: Ilustracija

Holandija traži da dve zemlje pokažu da su ostvarile konkretan napredak u borbi protiv korupcije i da mogu da obezbede kontrolu svojih granica sa trećim zemljama. Holandski ministar za evropska pitanja Ben Knapen rekao je dvema zemljama da treba da preduzmu tražene mere do leta.

"Holandija čeka dva uzastopna pozitivna izveštaja u kojima se pokazuje značajan i nepovratan napredak u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala", rekao je on.

On je rekao da će se videti u julu, kada bude izdat godišnji izveštaj Komisije, da li je taj napredak ostvaren. Komisija u svojim izveštajima meri napredak ostvaren u pravosudnoj reformi i borbi protiv korupcije. Danas izdati izveštaji su pripremni izveštaji za godišnji izveštaj Evropske komisije, koji će biti objavljen u julu.

U izveštaju Komisije za Bugarsku se navodi da nije zabeležen nikakav konkretan napredak po pitanju sistema kontrole prijavljivanja imovine visokih funkcionera kojim treba da se prate slučajevi neobjašnjenog bogaćenja.

Komisija poziva bugarske vlasti da sprovode profesionalne i nepristrasne istrage o navodima o korupciji na visokom nivou i takođe preporučuje da se preduzmu dodatne mere da se spreči i bori protiv korupcije, posebno na granicama i u lokalnim administracijama.

Izveštaj za Rumuniju je povoljniji, ali Bukurešt i Sofija se ne mogu odvojiti kada je reč o prijemu u šengensku zonu, i kritike jednog kandidata povlače za sobom sankcije i za drugog.

POVEZANE VESTI

Sreda 08.02.2012. 17:28
Mante se EU ..VRATITE SE NAMA NA BALKAN..pa da zajedno gledamo kako propadaju..xexe
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online