Četvrtak 16. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 07.02.2012.
01:14
Vesti A

Australija "uvozi" hiljade radnika za pojedine uslužne poslove

Imigranti su spremni da rade sve moguće poslove koje mnogi Australijanci izbegavaju, pa vlada stoga razmišlja o "uvozu" desetina hiljada radnika iz inostranstva, da bi se popunila radna mesta koja mnogi "domaći" neće za sebe. Doseljenici su spremni da čiste toalete, voze taksi i čekaju na bilo kakav posao, kažu predstavnici pojedinih delatnosti.

Doseljenici su spremni da čiste toalete, voze taksi i čekaju na bilo kakav posao...
 

Ovo ukazuje na to da u australijskom društvu raste prisustvo podklase radnika, jer su neka zanimanja skoro u potpunosti ostavljena strancima. Kad je reč o današnjem kretanju zapošljavanja, stručnjaci kažu da visokoplaćeni poslovi u rudnicima privlače mlade Australijance i odvode ih iz tradicionalnih delatnosti gde su tražili hleba - trgovine i ugostiteljstva. Ostali, međutim, radije idu na socijalnu pomoć, čekajući na posao.

- Mrsko mi je to da kažem, ali izgleda da kod mladih Australijanaca postoji osećanje da samo oni imaju pravo na neke poslove. Oni misle da su poslovi u uslužnim delatnostima suviše ponižavajući ili premalo plaćeni. Došli su do uverenja da su predodređeni za nešto bolje, umesto da počnu sa dna i počnu da rade na način kako su to činile generacije pre njih - kaže Rodžer Pauel, šef nacionalnog udruženja organizacija turističkog smeštaja.
 

Dok se u ugostiteljstvu muče da popune radna mesta, u nekim drugim delatnostima, kao što je čišćenje, imigranti nalaze sebe i tamo je konkurencija veoma velika.
 

- Veoma je retko da jedan Australijanac radi kao komercijalni čistač - kaže direktor nacionalnog udruženja čistača Džon Louz.
 

Predstavnica sindikata čistača kaže da je tamo konkurencija za ugovore tako bespoštedna, da neke kompanije daju ponude sa svesnim gubitkom i koriste se ilegalnom praksom isplata radnika na ruke u kešu.
Crno tržište ilegalnih radnika, navodi se, prošireno je i na druge biznise, kao što su restorani i opšti fizički poslovi.


Uvoz 50 hiljada ugostitelja

Ugostiteljstvo i turizam oskudevaju u radnicima, pa vlada sada razmišlja o uvozu 36.000 kuvara, konobara i barmena, da bi popunila prazninu. Do 2015. godine, biće ih potrebno još 56.000, prema federalnom ministru za doseljavanje Krisu Bauenu.

Prema ovom planu, poslodavci u turizmu i ugostiteljstvu imaće mogućnost da dovedu radnike na vizu u trajanju dve ili tri godine, slično viznom programu 457 koji se naširoko koristi u rudarstvu.


- Naravno, poslodavci treba da pokažu da su učinili napor da zaposle i obuče domaće radnike, kao i da daju tržišne nadnice - kaže gospodin Bauen.

Utorak 07.02.2012. 01:43
Jedini razlog odbijanja mladih australijanaca je jako niska cena nabrojanih poslova,koju jos vise snizavaju stranci koji rade na crno,a kajmak ubiraju poslodavci.
Utorak 07.02.2012. 01:40
A lepo mi je mama rekla da idem u takvu, konkretnu školu! UF! Sad sam zakomplikovala i sebi i svima okolo. E mama, mama...neposlušne mene. Sad gotovo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online