Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Nedelja 29.01.2012.
12:19
B92 A

Prete li Evropi rat i katastrofa?

Mračna, gotovo kataklizmična predviđanja milijardera Džordža Soroša nisu tako daleko od istine, smatraju domaći ekonomisti.

Foto: Ilustracija
 

Oni ističu da je opasnost od socijalnih nemira u Evropi realna, nevezano od toga da li će evrozona opstati ili ne.

Spas je u "letećem biciklu"

Ekonomista Miroslav Zdravković veruje da se finansijska situacija u svetu može popraviti isključivo novim tehnologijama, odnosno eventualnim proizvodima koje bi svi želeli da imaju. "Tako je bilo kroz celu modernu istoriju. Potreban nam je, recimo, 'leteći bicikl' ili neki sličan revolucionarni izum, koji bi istovremeno izazvao porast proizvodnje i potrošnje. Treba nam nešto što bi svi hteli da imaju i što bi potrošači širom sveta voleli da imaju", kaže Zdravković.

Kontroverzni berzanski špekulant, jedan od retkih investitora čije bogatstvo i sada raste, izazvao je veliku pažnju javnosti izjavom da se "Evropa suočava sa potonućem u haos i sukobe", a da se "svet suočava sa najopasnijim periodom savremene istorije - razdobljem zla".

Soroš je takođe priznao da prvi put u svom životu ne zna u koju sferu bi trebalo da uloži svoj kapital, te da dolaze vremena u kojima će najvažniji biti puki opstanak.

Iako veruje da se ništa strašno neće desiti ukoliko, recimo, Grčka odluči da izađe iz evrozone, ekonomista Miroslav Zdravković slaže se sa Sorošem kada je reč o mogućnosti izbijanja sukoba na Starom kontinentu.

"Ako neka zemlja odluči da istupi iz evrozone, to će biti tehnički, a ne suštinski problem. S druge strane, u potpunosti se slažem da najveća opasnost preti od socijalnih nemira, koji bi na proleće mogli da se dogode u Evropi. Nemačka i Francuska očigledno su nemoćne u pokušaju da kontrolišu banke, koje su zapravo i najveća rak-rana svetske ekonomije. Sve što se dešava u poslednje vreme vodi u razgradnju socijalne države, što bi moglo da dovede do ozbiljnih sukoba", kaže Zdravković.

On upozorava da su sindikati u razvijenim zemljama mnogo moćniji nego u Srbiji, te da sigurno neće sedeti skrštenih ruku ukoliko stvari uskoro ne krenu nabolje.

"Ako bi sutra neko u Srbiji saopštio da se ukidaju penzije i kompletan socijalni program, sumnjam da bi neko izašao na ulice. U Francuskoj, Nemačkoj ili Italiji, međutim, sindikati su mnogo snažniji. Besni su i dobro organizovani, tako da se s njima ne bi trebalo šaliti. Videćemo na proleće kako će to izgledati i na koji način će iskazati svoje nezadovoljstvo", poručuje Zdravković.

Njegov kolega Ljubomir Madžar takođe veruje da Evropi predstoje turbulentni dani, iako je siguran da će vodeće svetske sile sprečiti slom evra.

"Uz sav respekt prema Sorošu, ne mislim da je moguć raspad evrozone. Prosto, čini mi se da oko toga postoji konsenzus vodećih ekonomskih sila, pošto ne vidim zemlju koja bi mogla da profitira na slomu evra. To, naravno, niko od njihovih predstavnika neće javno da kaže, jer vrše pritisak na one manje zemlje da ispune šta se od njih traži. Međutim, kada bude dogorelo do nokata, verujem da će i Velika Britanija sa istim žarom braniti evro kao i Nemačka. Pogledajte samo Kinu, i njoj je stalo da Evropa izdrži, jer želi da ima jako i stabilno tržište na koje može da izvozi svoje proizvode", ocenio je Madžar.

On dodaje da, s druge strane, potpuno razume Soroša kada kaže da ne zna gde bi uložio svoj kapital, jer je "biznis generalno u strahu nakon što su mnogi investitori doživeli neuspeh".

POVEZANE VESTI

Nedelja 29.01.2012. 13:15
Naravno...pa to mora da izbije ZATO STO NJIMA TO ODGOVARA. EU je zamorce SAD, i oni samo slusaju njih,zato sto im USA gura pare... Mora da se smanji broj ljudi na planeti da bi se lakse manipulisalo i da se svet satanizuje!
Nedelja 29.01.2012. 16:48
da preti i bice kas isto ko u sfrj
Nedelja 29.01.2012. 13:35
Uz sav respekt prema Sorošu, ne mislim da je moguć raspad evrozone. Prosto, čini mi se da oko toga postoji konsenzus vodećih ekonomskih sila, pošto ne vidim zemlju koja bi mogla da profitira na slomu evra. TREBA SVAKO DA POGLEDA KOLIKO BI recimo imao petrodolar koristi kad bi ostao kao glavna valuta OPECA, ili Rusija sa svojim geoplitickim zahtevima pojedinim drzavama ili Kina koja dok je EU jedinstvena moze samo da prodaje ono sta joj dozvole kao darovatelju jeftine snage EVROPSKE FIRME.Zamislite kad bi recimo u Kragujevac usla proizvodnja kineskih jeftinih auta za evropsko trziste. Da pitaju Gdina Madzara koliko on veruje u utopiju o kojoj govori, ili koliko para dobiva da to govori.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online