Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 24.01.2012.
12:14
N. Jokić - Vesti A

Krah penzionog sistema u Evropi (2): Švajcarska

Kako bi penzije ipak ostale na istom nivou, u Švajcarskoj se predviđa povećanje uplata u kasu tzv. drugog stuba i sniženje plata.

Švajcarski penzioni sistem počiva na tri takozvana stuba koja su 1972. godine upisana u Ustav zemlje.

Srećna Nova: Ledeni doček krizne godine

Prvi stub čini penziono osiguranje koje je obavezno za sve stanovnike i čiji je cilj da svima osigura minimum sredstava za život kad budu u penziji.

Drugi stub čine kotizacije koje obavezno uplaćuju svi zaposleni koji zarađuju više od 20.520 franaka godišnje. Ovaj stub finansiraju svojim uplatama kako zaposleni, tako i poslodavci. Kad odu u penziju, oni koji su uplaćivali u kasu drugog stuba, raspolažu penzijom u obliku mesečne rente. Ukoliko im to više odgovara, imaju mogućnost da povuku čitavu sumu koju su uplaćivali tokom radnog veka.

Treći stub predstavlja privatno penziono osiguranje koje nije obavezno. Građani mogu da uplaćuju penziona osiguranja u bankama ili osiguravajućim društvima i za taj novac imaju poreske olakšice. Prvi i drugi stub trebalo bi da garantuju da penzija neće biti niža od 60 odsto poslednje bruto plate.


Danas švajcarska federalna vlada radi na projektu čiji bi krajnji rezultat trebalo da bude smanjenje penzija, navodeći da kapital iz kase drugog stuba ne donosi dovoljno.

Po švajcarskom sistemu, vladin predlog moraju da usvoje parlament, a zatim Senat, posle čega narod može da organizuje referendum.

U martu 2010. godine Švajcarci su na referendumu odbacili ovakav projekat. Da je prošao, penzioner koji raspolaže kapitalom od 100.000 franaka kotizacija, imao bi godišnju rentu od 6.400 umesto 6.800 franaka.

Sistem bi mogao da se uruši

 

Najavljene mere su meta kritika i polemike naročito levice koja poručuje da je država lako našla novac kada je trebalo spasavati banke, ali zagovornici reforme upozoravaju da bi ukoliko se ništa ne promeni "sistem mogao da se uruši". Svi se slažu da je za proteklih 40 godina švajcarski penzioni sistem odigrao svoju ulogu - sprečio je siromaštvo i omogućio pristojnu starost svojim građanima. Zato niko ne traži ukidanje sistema, pa ni korenite promene, već njegove popravke.

 

Dogovor

 

Levica (koja traži da se poslodavci dodatno opterete obavezama uplaćivanja) i desnica (koja upozorava da bi takve mere oslabile privredu) moraće tokom ove godine da nađu kompromis kako bi švajcarski penzioni sistem i dalje bio jedna od tekovina ove prosperitetne zemlje na kojoj joj zavide mnogi susedi.


Vlada sada opet otvara istu temu. Kolet Nova, potpredsednica vladine Kancelarije za socijalna osiguranja, izjavila je nedavno da iznosi iz drugog stuba kotizacija, prilikom pretvaranja u penzije, moraju što pre da budu sniženi.


Kako bi penzije ipak ostale na istom nivou, predviđa se povećanje uplata u kasu "drugog stuba i sniženje plata. Na taj način bi se uvećao kapital u kasi penzionog fonda, čime bi se nadoknadio novac izgubljen sniženom obračunskom stopom penzija, pa iznos primanja penzionera ne bi bio niži nego ranije. 

Sutra: Francuska 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online