Ponedeljak 13. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 23.01.2012.
22:46
Vestionline A

Kapetan ''Koste Konkordije'' nije bio drogiran

Frančesko Sketino, kapetan broda "Konkordija" koji se nasukao i prevrnuo kod italijanskog ostrva Điljo, nije upravljao brodom pod uticajem droga, pišu italijanski mediji pozivajući se na toksikološke analize.

Rezultati analiza uzoraka kose i urina Sketinija "nesumnjivo su negativni", rekao je njegov advokat Bruno Leporati. Prema novim detaljima iz istrage o kojima piše list Korijere dela sera, Sketino je odmah po udaru o stenu obavešten da je "situacija veoma ozbiljna" i da posada "više nema kontrolu nad brodom", ali je uprkos tome odlučio da odloži naredbu o hitnom iskrcavanju.

To su policiji rekli članovi posade koji su se 13. januara nalazili na "Konkordiji", a neki od njih i u komandnoj sobi. Jedna od oficira Silvija Koronika rekla je policiji da je u trenutku približavanja ostrvu u društvu kapetana bilo nekoliko osoba koje su
glasno razgovarale i Sketinu postavljale pitanja o Đilju, što je omelo njegovu pažnju.

Teške optužbe: Frančesko Sketino

Dok je među putnicima Konkordije rasla panika, a situacija polako izmicala kontroli, Sketino se uputio u svoju kabinu po svoj računar, kako je i sam priznao tokom saslušanja. To podstiče sumnje da je kapetan odneo važne podatke za istragu budući da je njegov računar nestao u nesreći.

Kapetanje je priznao da je otišao u kabinu da bi spasao važnu dokumentaciju, ali je naveo i da je brod bio toliko nestabilan da se oko njega "sve rušilo i padalo mu na glavu", pa nije uspeo da dođe do komjutera, a jedva je i spasao "živu glavu". Korijere je preneo i izjave nekih svedoka koji su kasnije videli Sketina kako na obali, dok su se na brodu još nalazile stotine putnika, predaje laptop nepoznatoj ženi za koju se pretpostavlja da je advokat i koja je ubrzo nestala.

Koronika je u istrazi govorila i o dramatičnim trenucima koji su usledili po udaru o stenu.

"Vladala je užasna pometnja, pokušavali smo da utvrdimo koliko nivoa je potopljeno, a koliko i dalje funkcioniše. Kapetan je posle dva minuta pozvao hostese i rekao im da obaveste putnike i posadu da je situacija pod kontrolom i da mogu da budu mirni. Uprkos tome, ubrzo smo shvatili da nad brodom nemamo kontrolu i da njime ne može da se upravlja", kazala je Koronika.

Iz kapetanije Čivitavekje pitali su da li ima problema, a kapetan je naredio da se odgovori kako se radi samo o "nestanku struje i da pomoć nije potrebna", dodala je ona. Ista saradnica Sketinija potvrdila je i da je kapetan s još nekoliko članova posade napustio brod pre nego što su svi putnici iskrcani sa njega.

"Bacila sam se u vodu sa još tridesetak osoba, kada je brod počeo da se jako naginje na desnu stranu. Plivajući sam stigla do obale, a tamo su među ostalima bili i najbliži saradnici Sketinija i drugi članovi posade, koji su bili suvi i koji su mi ispričali da su na obalu stigli čamcem za spasavanje", kazala je Koronika.

Korijere prenosi i da bi uskoro u svojoj zemlji trebalo da bude ispitana i 25-godišnja Moldavka Domnika Čermotan, o čijem su prisustvu na "Konkordiji" u društvu Sketina italijanski mediji prethodno izveštavali. Sketini je neposredno pred udar broda o stenu viđen u društvu te devojke, a pošto je utvrđeno da njenog imena nema na listi putnika "Konkordije", pretpostavlja se da je na kruzeru boravila kao gost
kapetana.

Devojka je u intervjuu za jednu moldavsku televiziju, dva dana posle nesreće, branila kapetana tvrdeći da je kobne večeri spasao živote brojnih putnika.

Sketino je u saslušanju izjavio da je ta devojka "prijateljica" i da nije bila za komandnoj kabini u trenutku približavanja Đilju "jer on tamo nikoga ne pusta".

Domniki Čermotan se, međutim, posle toga izgubio svaki trag, a neki njeni rođaci obratili su se medijima navodeći da danima ne mogu da stupe u kontakt s njom. Do sada su pronađena tela 13 žrtava, a za još više od 20 osoba se i dalje traga. Prema novim saznanjima, pretpostavlja se da su se na brodu nalazile i neki neprijavljeni putnici, pa broj nestalih ne može s preciznošću da se utvrdi.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 23.01.2012. 23:38
Kriv je Bog koji je stvorio ovoliko ludaka na nasoj, ne vise tako lepoj planeti.Bagra se takmici ko ce imati vise milijardi, veci brod,avion. Na drugoj strani je 99% golaca koji tesko sklapaju kraj sa krajem. Zao mi je ljudskih zivota, ali ovih milijardera nikako. Da se desila nesreca u rudniku sa stotinama mrtvih rudara, vest bi se vrtila par dana i nikom nista. Postajemo robovi novca. Droga je mali mis za bolest zvanu novac. Bolestan je onaj ko ga nema a jos bolesniji(besniji) onaj ko ga previse ima.
Ponedeljak 23.01.2012. 23:02
Pitam se sta kazu njegovi,advokati branioci.Ovako,imam utisak da je za sve kriv samo ovaj covek sto je ne moguce,posto osim kapetana postoji i prvi i drugi oficir,sta su oni radili ? A,GDE SU OSTALI CLANOVI POSADE,koji direktno ucestvuju,u upravljanju onolikim,brodom ? Pa nije kapetan vozio autobus,pitanje stoji da li je samo ovaj covek kriv za nesrecu ?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online