Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 29.12.2009.
10:00
Tanjug A

Ljudska prava najugroženija u istočnoj Evropi?

Od 100.000 žalbi koliko se trenutno nalazi u Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, čak 30.000 slučajeva povreda ljudskih prava koji čekaju na razrešenje potiču iz Rusije. Ni druge istočnoevropske zemlje ne zaostaju: Rumunija, Turska, Bosna i Hercegovina, ali i Slovenija.

Problem zadaju komplikovane procedure. U Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu trenutno se nalazi oko 100.000 žalbi. Ovaj sud proverava da li 47 država članica Saveta Evrope koje su ratifikovale Konvenciju o ljudskim pravima, zaista to i čine.

Veliki broj tužbi stiže iz istočne Evrope, ali i jugoistoka, Turske, Rusije, Ukrajine...
U Strazburu se u proceduri nalazi oko 30.000 slučajeva u kojima se Rusiji prebacuju povrede ljudskih prava. Pre svega u Čečeniji, zbog ljudi koji su tamo oteti, a nadležni organi protiv toga ništa nisu preduzeli.

U proceduri je i 11.000 žalbi protiv Turske, 9.000 protiv Rumunije i oko 8.000 protiv Ukrajine. I u ovim zemljama često se radi o zlostavljanjima i neljudskim zatvorskim uslovima, zabranjenim demonstracijama i novinama, čime se krši sloboda izražavanja.


"Zemlje zapadne Evrope su već 40 godina pri Evropskom sudu za ljudska prava, istočnoevropske tek od 90-tih. To se ne sme zaboraviti", izjavio je za nemački državni radio "Dojče vele" Aksel Miler Elšner pravnik Evropskog suda za ljudska prava.


I protiv drugih manjih istočnoervopskih zemalja poput Bosne i Hercegovine, Slovenije, Moldavije, Gruzije je, u odnosu na broj stanovnika, uložen veliki broj žalbi zbog povreda ljudskih prava.


"Uzeću na primer Rumuniju koja ima isti broj stanovnika kao i nemačka pokrajina Severna Rajna Vestfalija, ali protiv koje je uložen dvostruki broj žalbi u odnosu na celu Nemačku. To ukazuje na veliko nepoverenje stanovništva prema pravosuđu", objašnjava za nemački radio sudija Renate Jeger.

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu


Međutim, pod znakom pitanja je da li će u pomenutim zemljama povrede ljudskih prava ikada biti razjašnjene. Već nekoliko godina se priprema važna reforma Evropskog suda za ljudska prava koja bi trebalo da omogući efikasniji i brži rad.

Tako bi o odbijanju jedne nedopustive žalbe mogao odlučivati samo jedan sudija.
Jasni slučajevi bi ubuduće trebalo da budu u nadležnosti trojice, a ne kao do sada, sedmorice sudija.

Mandat sudija bi trebalo da bude produžen na devet godina bez mogućnosti reizbora. Do sada je sproveden samo jedan mali deo ovog protokola. Sprovođenje reformi od 2004. godine blokira Rusija.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online