Sreda 15. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 28.09.2011.
14:34
Beta A

Racija u predstavništvu Gazproma u Berlinu

Istražitelji Evropske komisije počeli su juče raciju u nemačkom predstavništvu ruskog koncerna Gazprom u Berlinu zbog sumnje da se bavi nedopuštenim radnjama koje ometaju slobodnu konkurenciju na tržištu.

Gazprom osumnjičen da je kršio pravila fer poslovanja
 

Prema pisanju internet-izdanja lista Virtšaftsvohe, Evropska komisija u dokumentu od više stranica GazpromuGermania prebacuje da zloupotrebljava svoju moć na tržištu i dogovaranjem o cenama s pojedinim kompanijama ometa slobodnu konkurenciju.

Ove optužbe odnose se prevashodno na poslove s veletrgovcima u ovoj branši u zemljama centralne i istočne Evrope. Pretres je počeo i u nekoliko drugih firmi - u Nemačkoj u kompanijama E.on Rurgas i RWE, kao i u Gazpromovom preduzeću u Češkoj.

Predstavnik Gazprom-Germania je za nemački list rekao da ova firma "nema ništa da skriva", da na raciju gleda "opušteno" i da će "otvoreno i konstruktivno sarađivati sa Evropskom komisijom". Slične izjave dali su i predstavnici E.on Rurgasa i RWE-a navodeći da "u potpunosti podržavaju proveru" i "sarađuju sa Evropskom komisijom".

Sami predstavnici Evropske komisije nisu naveli o kojim firmama je reč, već da se proveravaju kompanije iz Centralne i Istočne Evcrope koje se bave snabdevanjem gasom, kao i isporukom i lagerovanjem gasa. Saopšteno je samo da "Komisija strahuje da pojedina preduzeća primenjuju nefer postupke koji ometaju konkurenciju".

Prema tumačenju nemačkog lista, ako se EU odluči da otvori formalni postupak protiv formiranja kartela, preduzeća bi mogla da budu primorana da plate kaznu i u visini od 10 odsto godišnjeg prometa. Dogovori o cenama i uslovima prodaje na šte tu potrošača su propisima EU najstrožije zabranjeni.

POVEZANE VESTI

Sreda 28.09.2011. 14:46
Има много више немачких фирми у Русији! Одговор ће уследити!
Sreda 28.09.2011. 20:05
Još jedan razlog da Bajatović bude protiv EU. Kako tamo da uglavi posrednika iz Švajcarske i Gazproma. U Srbistanu je to normalno kao da se plati satelit pokojnom Štajneru na Devičanska ostrva 45 miliona evra, a Izraelci traže u stvari 35 miliona. Mi smo kandidat koji će zadiviti Evropu ali izgleda i Europol nema tako bogat dosije.
Sreda 28.09.2011. 16:56
Ma nema uzbudjenja zbog vesti...racije su jer ih komisije za monopolna pitanja opet stavljaju "pod lupu". Najavili su veliki skok sa cenama za gas (30 %) i zbog "dogovaranja" sa cenama na trzistu. Nista strasno.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online